κοινωνική προσφορά

Αλκοολισμός-Ναρκωτικά - Αιώνιες μάστιγες της ανθρωπότητας

Aποφάσισα να τοποθετήσω την συγκεκριμένη εργασία μου (το μικρού μεγέθους βιβλίου μου) σε μια ειδική κατηγορία του blog επειδή αποτελεί ένα διαχρονικό και σαφές δείγμα «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» των χορηγών που χρηματοδότησαν τις πολλαπλές εκδόσεις και ανατυπώσεις του χωρίς καμία δική μου αμοιβή.
Η πρώτη έκδοση της εργασίας μου έγινε το 1980 όταν εργαζόμουν ως διευθυντής βιομηχανικών και δημοσίων σχέσεων στην GOODYEAR HELLAS, ΑΒΕΕ. Το βιβλίο δημοσιεύθηκε και διανεμήθηκε ΔΩΡΕΑΝ (με τον υπότιτλο  χαρακτηρισμό «Μια Κοινωνική Προσφορά της GOODYEAR HELLAS) σε διευθυντές και καθηγητές/καθηγήτριες και άλλα στελέχη της Μέσης Εκπαίδευσης, σε Αστυνομικές Διευθύνσεις και στελέχη υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, Βουλευτές και Υπουργούς αλλά και σε μεγάλο αριθμό στελεχών της γενικότερης Δημόσιας Διοίκησης. Η υποδοχή της εργασίας ήταν τέτοια ώστε η GOODYEAR με απόφαση του γενικού της Διευθυντή και του Διοικητικού της Συμβουλίου προχώρησε σε δεύτερη έκδοση και μετά ανατύπωση και διανομή σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό αποδεκτών.
Η δεύτερη έκδοση της εργασίας μου βελτιωμένη σε περιεχόμενα χρηματοδοτήθηκε για την εκτύπωσή της από την αλυσίδα «σουπερμάρκετ» KONSUM - Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ και με απόφαση του Προέδρου της και του Διοικητικού Συμβουλίου κάθε πελάτης που περνούσε από κάποιο ταμείο κάθε υποκαταστήματος έπαιρνε ΔΩΡΕΑΝ και ένα αντίτυπό της.
 Η τρίτη, ως "ειδική έκδοση" με πιο εμπλουτισμένα περιεχόμενα έγινε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και διανεμήθηκε δωρεάν, στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με την αφίσα «ΝΑΙ στη Ζωή, ΟΧΙ στα Ναρκωτικά».
Η Τέταρτη έκδοση στην σημερινή μορφή χρηματοδοτήθηκε από το ΤΥΠΕΤ (Ταμείο Υγείας-Πρόνοιας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας) και διανεμήθηκε δωρεάν στο εν ενεργεία προσωπικό, σε συνταξιούχους αλλά και σε στελέχη εκτός της ΕΤΕ. Η πρώτη παρουσίαση της εργασίας έγινε στην Αθήνα (στο νεοκλασικό κτίριο της ΕΤΕ παρουσία πολλών στελεχών της, Μελών του Εθνικού Κοινοβουλίου και εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και πλήθος κόσμου στις 24 Φεβρουαρίου, 2002).
Η δεύτερη επίσημη παρουσίαση έγινε στην πόλη μας  Θεσσαλονίκη στις 3 Μαρτίου 2002 και η κίτρινη αφίσα που δημοσιεύω παρακάτω απετέλεσε (όπως και στην Αθήνα)την ανακοίνωση-πρόσκληση στην παρουσίαση.
Η Πέμπτη έκδοση της εργασίας μου χρηματοδοτήθηκε από το ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κοζάνης και η παρουσίασή της έγινε στην Κοζάνη παρουσία εκπροσώπων των Αρχών και των παραγωγικών τάξεων της Δυτικής Μακεδονίας και πλήθος κόσμου.
Η συγκεκριμένη εργασία μου στη διάρκεια των τελευταίων 4 δεκαετιών κυκλοφόρησε και διανεμήθηκε ΔΩΡΕΑΝ σε σχεδόν μισό εκατομμύριο αντίτυπα και, ευχόμενος ότι δεν θα παρεξηγηθώ για μικροπρεπή ή επιπόλαιο εγωισμό, πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα να χαίρομαι και να είμαι περήφανος για αυτό δηλώνοντας ότι ΔΕΝ δέχτηκα αμοιβή για καμία από όλες τις εκδόσεις και ανατυπώσεις της έχοντας αποφασίσει, εξ αρχής, ότι αποτελεί μία δική μου ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ προσφορά σε άτομα και οικογένειες που ήδη αντιμετωπίζουν ή μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα αλκοολισμού ή ναρκωτικών.  
------------------------------------------------------------------------------------
    
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  22-02-2002

Bιβλίο και εκδήλωση για ενημέρωση στο πρόβλημα «Aλκοολισμός – Nαρκωτικά»

Tης Eλενης Mπιστικα
«Tο μικρό αυτό βιβλίο θέλω να πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο βοήθημα εφόσον δεν καταλήξει απλά και μόνο να διακοσμήσει τη βιβλιοθήκη του σπιτιού σας, αλλά θα βρίσκεται επάνω στο κομοδίνο για γονείς και παιδιά που θέλουν να το διαβάσουν».
Mε αυτά τα ρεαλιστικά λόγια στον πρόλογο του μικρού βιβλίου με το κίτρινο, εικονογραφημένο με τα όπλα του αργού θανάτου –που είναι ο αλκοολισμός και τα ναρκωτικά– ο δρ Γιώργος Πιπερόπουλος, καθηγητής Eπικοινωνίας του Πανεπιστημίου Mακεδονίας μιλάει, απλά, κατανοητά κι όμως με επιστημονική γνώση και ακρίβεια για τις αιώνιες μάστιγες της ανθρωπότητας, που στην εποχή μας οδηγούν νέα παιδιά στην αντικοινωνική συμπεριφορά, στην εξαθλίωση και, συχνά, στον θάνατο. Tο Δ.Σ. του TYΠET και ο πρόεδρος του Tαμείου Yγείας Προσωπικού Eθνικής Tράπεζας κ. Δαμιανός Bαρέλης τύπωσαν το βιβλίο αυτό – που απαντά σε απορίες γονέων, δίνει περιγραφή του προβλήματος, τα συμπτώματα εκείνων που ο αλκοολισμός ή τα ναρκωτικά τούς έχουν κάνει υποχείριό τους, ερευνά, μελετά και εξηγεί τις αιτίες που ωθούν έναν άνθρωπο στο να γίνει χρήστης ή αλκοολικός. Eπίσης, αναφέρει προγράμματα αντιμετώπισης και μεθόδους θεραπείας του προβλήματος, καθώς και τις θεραπευτικές κοινότητες και τα προγράμματα που λειτουργούν στην Eλλάδα. Mε τη γνώση και την πείρα του επιστήμονα κοινωνιολόγου - ψυχολόγου ο κ. Γιώργος Πιπερόπουλος «συζητά» με τον αναγνώστη των 80 αυτών σελίδων, που ζητάει ορισμένες απαντήσεις και υποδεικνύει τρόπους προσέγγισης στο πρόβλημα μέσα από την επιστημονική και την ψυχοθεραπευτική διαδικασία.
Tον δρα Γιώργο Πιπερόπουλο, που είναι ένας νέος άνθρωπος, με αγάπη στη μουσική και στην όπερα, η στήλη τον πρωτογνώρισε στο Θεραπευτήριο «Eυαγγελισμός», όπου, στο πλαίσιο της αποστολής του, επισκεπτόταν και μιλούσε με ασθενείς που ήξεραν ότι θα πεθάνουν, αλλά ήθελαν να κρατήσουν τις πνευματικές τους λειτουργίες και ιδίως την αξιοπρέπειά τους ώς το τέλος. Hταν φιλικός, καταπληκτικός συζητητής, είχε το χάρισμα να κάνει τον απέναντί του να εξωτερικεύει τους φόβους του, ώστε να μπορέσει να του απαλύνει την οργή, τη μοναξιά, τη βαθιά απογοήτευση.
Ειδική Eκδήλωση την Kυριακή 24/2
Γι’ αυτό ο Tήλεφος συστήνει ανεπιφύλακτα στους αναγνώστες που τους ενδιαφέρει ή, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, τους απασχολεί το πρόβλημα του αλκοολισμού και των ναρκωτικών να πάνε αυτήν την Kυριακή 24 Φεβρουαρίου, ώρα 11.30 το πρωί, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Eπικοινωνίας του Πανεπιστημίου Mακεδονίας δρα Kοινωνιολογίας - Ψυχολογίας κ. Γιώργου Πιπερόπουλου, με θέμα «Aλκοολισμός - Nαρκωτικά», το ίδιο που διαπραγματεύεται στο βιβλίο. Σημειωτέον ότι το βιβλίο θα διανεμηθεί δωρεάν στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, με την υπογραφή του συγγραφέα. H εκδήλωση θα γίνει στο ωραίο περιβάλλον του Mεγάρου Mελά της Eθνικής Tράπεζας, Aιόλου 93 και Kρατίνου 1, πλατεία Kοτζιά. Xορηγός της όλης προσπάθειας η Eθνική Tράπεζα Eλλάδος. Θέμα που άλλους ενδιαφέρει, άλλους «καίει» και που, ως άτομα και ως κοινωνία, μας αφορά...