Παρασκευή 11 Αυγούστου 2023

Ο Καθηγητής Πιπερόπουλος για τους Κροάτες Χούλιγκαν

 

                                                                                                                 Sites & Blogs 10 & 11 Αυγούστου, 2023

  

    Ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος, ως Δρ Κοινωνιολογίας-Ψυχολογίας έδωσε τη δική του ψυχοκοινωνική προσέγγιση στη προχθεσινή φονική επίθεση των Κροατών Χούλιγκαν έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ με έναν νεκρό και πολλούς τραυματίες προσκεκλημένος στην εκπομπή της κ Σοφίας Φίκα στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, Κανάλι Ένα του Δήμου Πειραιά.

     Όπως γνωρίζει το Ελληνικό, και όχι μόνο, φίλαθλο κοινό ο Γιώργος Πιπερόπουλος έγραψε ιστορία στα ποδοσφαιρικά δρώμενα όταν κλήθηκε, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, να αναλάβει  το ρόλο του Ψυχολόγου στον Απόλλωνα Καλαμαριάς από την ημέρα που Πρόεδρος της έγινε ο προσωπικός του φίλος ο μακαρίτης Χάρυ Κλυνν. Στη συνέχεια ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος ήταν συντάκτης κάθε Τετάρτη για πολλά χρόνια της δικής του εβδομαδιαίας στήλης με τίτλο «Ένας Ψυχολόγος στο Γήπεδο» στην απογευματινή Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ του Συγκροτήματος «Βελλίδη» που εξέδιδε και την πρωινή ιστορική εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

     Από τη συσσώρευση πολλών σχετικών εμπειριών προέκυψε και το κλασικό και εξαντλημένο πλέον «μπεστ-σέλλερ» βιβλίο του Γιώργου Πιπερόπουλου με τίτλο «Ένας Ψυχολόγος στο Γήπεδο» που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1994  από τον Αθηναϊκό Εκδοτικό Οίκο «Ελληνικά Γράμματα».

      Σε γενικές γραμμές, το ψυχογράφημα του χούλιγκαν περιλαμβάνει τη διάσταση του νεαρού της ηλικίας (οπότε δεν υπάρχουν καλά εδραιωμένοι μηχανισμοί αυτοελέγχου της συμπεριφοράς) και το στοιχείο της ανώριμης προσωπικότητας. Η όλη ψυχοδυναμική κατάσταση επιβαρύνεται με προσωπικά βιώματα που εγείρονται σε πιθανές διαλυμένες οικογένειες ή και οικογένειες που έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία ότι είναι συμπαγείς αλλά ουσιαστικά είναι ήδη διαλυμένες, καθώς δεν υπάρχει επικοινωνία και συμπαράσταση ανάμεσα στα μέλη τους.

Πέμπτη 10 Αυγούστου 2023

Στην Ελλάδα συνεχίζει να «πετάει» ο γάιδαρος!…

 

                                                                                                       Στα Sites & Blogs 8, 9 & 10 Αυγούστου, 2023

     

     Θα ξεκινήσω το σημερινό, Αριστοφανικά καυστικό και μεγάλο σε μέγεθος «πιπεράτο» μου με δύο ερωτήσεις και συγκεκριμένα:

     Πρώτον – Πετάει ή δεν πετάει ο γάιδαρος όπως θέλει το σχετικό λαϊκό δίλημμα;

     Όσο και αν ακουστεί αυτό παράξενο και ίσως κριθεί από μερικούς και επιστημονικά αντιδεοντολογικό στο μέτρο που όλοι γνωρίζουμε, ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε από το Νόμο της βαρύτητας και την ανατομική μορφή των συμπαθών τετράποδων, η απάντηση είναι κατηγορηματικά: ΟΧΙ βέβαια!...

     Δεύτερον – επιτρέπεται επί σειρά δεκαετιών ηλεκτροφόρα καλώδια να «σφιχταγκαλιάζονται» με κλαδιά δέντρων προξενώντας πυρκαγιές τα καλοκαίρια και διακοπή ηλεκτροδότηση τους χειμώνες; 

     Η απάντηση πρέπει να είναι ΟΧΙ βέβαια!…

    Ο καταστροφικός πολυήμερος καύσωνας και οι πυρκαγιές που ακολούθησαν από την Κέρκυρα μέχρι τη Ρόδο και ενδιαμέσως την 111η πτέρυγα μάχης της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην Αγχίαλο (την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής μας Αεροπορίας την χαρακτηρίζουν πολλοί) έφεραν δυναμικά στο προσκήνιο της επικαιρότητας την σκληρή πραγματικότητα της συνεχιζόμενης «γύμνιας» των Κρατικών φορέων και μηχανισμών…

     Το ίδιο είχε συμβεί και με την φονική πύρινη λαίλαπα που έκαψε πριν 2 χρόνια τη Βόρεια Εύβοια, σάρωσε πριν 5 χρόνια το  «Μάτι» (με 104 νεκρούς) και πριν 16 χρόνια την Αρχαία Ολυμπία με 45 νεκρούς, και με παρόμοιες καταστροφές επί σειρά δεκαετιών…

     ΤΡΑΓΙΚΕΣ υπενθυμίσεις ότι υπάρχει η αγαπημένη Πατρίδα ΕΛΛΑΔΑ όπου ο γάιδαρος πετούσε, πετάει και φοβάμαι ότι θα εξακολουθήσει να πετάει αφού διαιωνίζεται το ίδιο, με εναλλαγή χρωμάτων, αλλά όχι στρατηγικών θέσεων, πολιτικό σύστημα!..

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023

Ο Καθηγητής Πιπερόπουλος για το ‘κίνημα πετσέτας’ και άλλα σχετικά στην ΕΓΝΑΤΙΑ-TV

 

                                                                                                           Στα Sites & Blogs 5, 6 & 7 Αυγούστου, 2023


     Με προσκάλεσε μέσω SKYPE στο Δελτίο Ειδήσεων της ΕΓΝΑΤΙΑ-TV ο παλιός μου σπουδαστής και πάντα αγαπητός φίλος δημοσιογράφος κ Λάζαρος Λαζάρου να τοποθετηθώ για το αιφνιδιασμό που προξένησε στους τοπικούς, περιφερειακούς και Εθνικούς μας «Άρχοντες» το ‘κίνημα της πετσέτας’.

     Βρήκα την ευκαιρία που έψαχνα να μιλήσω για την ανάγκη επιτέλους και στην Πατρίδα μας  εμείς οι Πολίτες να ‘ταράξουμε΄ τα λιμνάζοντα ‘νερά’ τους πολιτικούς Συστήματος και τους διάφορους ‘ξένοιαστους’ που, εκλεγμένοι από εμάς, έχουν αράξει στους θώκους εξουσίας.

     Παρακάτω το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων της ΕΓΝΑΤΙΑ=TV που συνοδεύουν, όπως αρμόζει σε έναν Πανεπιστημιακό δάσκαλο, οι ευχαριστίες μου στον αγαπημένο και γνωστό διαδικτυακό τόπο όπου φιλοξενούνται κάθε εβδομάδα τα ‘πιπεράτα’ γραπτά μου κείμενα και ειλικρινά ευελπιστώ ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα βρείτε λίγο χρόνο να με ακούσετε…

https://www.youtube.com/watch?v=MA7_rtrYHRs




 




Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

Ανέστη, ίσως πρόκειται για περίπτωση «νευρικής ανορεξίας»

 

                                                                                                      Στα Sites & Blogs 4, 5 &6 Αυγούστου, 2023  

     

     Μου τηλεφώνησε από το νησί (ονόματα δεν λέμε) όπου βρίσκεται με την σύζυγό του  χθες βράδυ ο Ανέστης για να μου περιγράψει την περίπτωση μιας πολύ αδύνατης κοπέλας η οποία ήταν σε διπλανή τους ξαπλώστρα.

     «Τρομάξαμε Γιώργο και οι δυο μας με το θέαμα μιας πολύ συμπαθητικής στο πρόσωπο νέας κοπέλας που κυριολεκτικά είχε κορμί σκέτο πετσί και κόκκαλο. Μας χαμογέλασε αλλά δεν μας μίλησε και δεν μάθαμε εάν ήταν ντόπια ή ξένη. Ήταν, όμως, φοβερό το θέαμα τέτοιου γυναικείου κορμιού. Σε ρωτώ γιατί έχουμε ακούσει και για περίπτωση που λέγεται ‘νευρική ανορεξία’…»

     «Ξεκινώ, φίλε Ανέστη όχι ως Καθηγητής του Μάνατζμεντ και του Μάρκετινγκ αλλά ως Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας-Ψυχολογίας και τακτικό μέλος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας με μια αναφορά στο Αμερικανικό DSM (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) που εκδίδει η Αμερικανική Ψυχιατρική Εταιρεία και το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς σημειώνοντας  ότι το DSM-5 εκδόθηκε τον Μάιο του 2013 και η αναθεωρημένη έκδοση με τίτλο DSM-5-TR (Text Revision  ‘αναθεώρηση κειμένου’) δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2022. Σύμφωνα με το DSM-5-TR η ‘νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που ορίζεται από τον περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης σε σχέση με τις απαιτήσεις, που οδηγεί σε σημαντικά χαμηλό σωματικό βάρος. Οι ασθενείς θα έχουν έντονο φόβο να πάρουν βάρος και διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος με αδυναμία να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα του σημαντικά χαμηλού σωματικού τους βάρους τους».

https://www.psychiatry.org/psychiatrists/practice/dsm

     «Γιώργο υπάρχουν χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, κάποια κριτήρια που μπορεί να βοηθήσουν γονείς και συγγενείς να διαγνώσουν έγκαιρα μια περίπτωση νευρικής ανορεξίας;»