Σάββατο 6 Ιουλίου 2013

«Σφιχταγκαλιάστηκαν» τώρα για να μας «Σώσουν!...»

Δημοσιεύθηκε στα blogs 5 / Ιουλίου / 2013

    Στην ψυχοκοινωνική θεωρία είναι αποδεκτό ότι η χάραξη ορίων και ο προσδιορισμός κάποιων μορφών αποδεκτής ατομικής και συλλογικής συμπεριφοράς αποτελούν απαραίτητα στοιχεία για τη θεμελίωση "πλαισίων αναφοράς". Τα συγκεκριμένα πλαίσια αναφοράς απορρέουν από το πλέγμα των γραπτών και άγραφων νόμων που τα διέπουν και από τη φύση των δοσμένων δομών και θεσμών που στοιχειοθετούν την αποδεκτή συστοιχία ηθών και εθίμων.
    Το ελληνικό κοινωνικό σύστημα, όπως όλες οι κοινωνίες του Δυτικού Κόσμου, ακολουθούσε το παραπάνω σχήμα αλλά αυτό μοιάζει σαν να μην ισχύει πια στις μέρες μας, εποχή της τρόικα, στην Ελλάδα της, πρωτόγνωρης όσο και αγαστής, συνεργασίας των δύο ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ιδεολογικών πόλων και πολιτικών Κομμάτων της μεταπολιτευτικής εποχής, τουτέστιν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! 
     “Τις ή τι πταιει» για την κατάσταση;

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Χρειαζόμαστε νέο ‘μύθο’, όχι νέο…‘παραμυθά’

Δημοσιεύθηκε στα blogs 1 & 2 / Ιουλίου / 2013


     Έχουμε ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ «Συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ» και «νέο» Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ ζούμε ως Έθνος και Λαός ένα πρωτόγνωρο δράμα με:
     Δυσθεώρητα ποσοστά ανεργίας, προσβλητικά ποσοστά οικογενειών που ζούνε κάτω από τα όρια της φτώχειας, πρωτοφανή αριθμός αυτοκτονιών, και διαρκώς διογκούμενα επίπεδα εθνικής κατάθλιψης...
    Μέσα στη δίνη πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών εξελίξεων και προβληματισμών και την εμφανή κατάρρευση παραδοσιακών προτύπων  συμπεριφοράς και πλαισίων αναφοράς αναμφίβολα προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για κάποια κοινωνιολογική ψυχολογική αξιολόγηση των δεδομένων δίχως φόβο και πάθος.
    Άτομα και ομάδες, αντιμετωπίζουμε μια χωρίς προηγούμενο πτώση συστημάτων αξιών, κατανόησης και ερμηνείας της πραγματικότητας, ορθής αξιολόγησης του χθες, έλλειψης επιθυμίας, ελπίδας και ικανότητας για προγραμματισμό του αύριο..
     Μήπως θα έπρεπε να μιλάμε για το τέλος της ιδεολογίας, για τη βάναυση κατακρεούργηση της ουτοπίας; Η μήπως τα παραπάνω αποτελούν πικρόχολες διαπιστώσεις πίσω από τις οποίες κρύβονται κάποιες μικροπολιτικές σκοπιμότητες;
    Κατηγορηματικά, Όχι!...