Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Μ@κ@κ@ς και άλλες πασίγνωστες διεθνώς ελληνικές λέξεις ...

                                                                         
                                                                             Στα Blogs 221, 22 & 23 Μαίου, 2020

          
Ευελπιστώ ότι δεν παρεξηγήθηκε το προηγούμενο άρθρο μου με τον σκωπτικό βεβαίως τίτλο «Στην Ελλάδα συνεχίζει να πετάει ο γάιδαρος» το οποίο φιλοξενήθηκε στα blogs. Στο ίδιο Αριστοφανικό σατιρικό πνεύμα είναι και το σημερινό μου άρθρο και ελπίζω και πάλι να μην παρεξηγηθούν οι καλοπροαίρετες προθέσεις μου. 
     
     Ο τίτλος μου είναι εσκεμμένα αλληγορικός για το τι ζούμε, τι φύκια μας σερβίρουν για μεταξωτές κορδέλες και πώς τα καταφέρνουν ενώ μας “οικτίρει» η παγκόσμια κοινή γνώμη επειδή είμαστε ένας ιστορικά σημαντικότατος λαός, οι πολιτικοί μας, εκτός εαυτών,  να παρουσιάζουν τους πάντες (εξαιρουμένης της κάστας των εντός και εκτός Ελλάδος εκμεταλλευτών μας) ως αμείλικτους εκμεταλλευτές και ΕΧΘΡΟΥΣ μας που ΔΕΝ μας «οικτίρουν» αλλά μας… «σιχτιρίζουν!»
     
     Δεκάδες χιλιάδες λέξεις και επιστημονικοί όροι ελληνικής προέλευσης ενσωματώθηκαν  στην Αγγλική γλώσσα εκπροσωπώντας σχεδόν το 30% αυτής της γλώσσας ενώ άλλα 30% προέρχεται από τα Λατινικά αλλά όταν το ψάξει κανείς ετυμολογικά πολλοί Λατινικοί όροι και λέξεις έχουν ελληνικές ρίζες. Και το ποσοστό ελληνικών λέξεων και όρων στην Αγγλική  επιστημονική ορολογία, τη γλώσσα που καθημερινά μιλάνε και καταλαβαίνουν ένα δισεκατομμύριο συνανθρώπων μας και ήδη την σπουδάζουν άλλα δύο δισεκατομμύρια άτομα πλησιάζει το 90%. Τεράστια είναι και τα ποσοστά λέξεων και επιστημονικών όρων με ελληνική προέλευση που έχουν ενσωματωθεί σε πολλές γλώσσες του Πλανήτη μας.
     
     Λογική, Ηθική, Οργάνωση είναι 3 πλήρως ενσωματωμένοι στην αγγλική και πολλές άλλες γλώσσες ελληνικοί όροι που θα αναφέρω παρακάτω…

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

Στην Ελλάδα συνεχίζει να «πετάει» ο γάιδαρος…

 
                                                                                     Στα Blogs 18, 19 & 20 Μαίου, 2020
           
Πετάει ή δεν πετάει ο... γάιδαρος όπως θέλει το σχετικό παροιμιακό λαϊκό δίλημμα;

     Όσο και αν ακουστεί αυτό παράξενο και ίσως κριθεί από μερικούς και επιστημονικά αντιδεοντολογικό στο μέτρο που όλοι γνωρίζουμε ή θα έπρεπε να γνωρίζουμε από το Νόμο της βαρύτητας και την ανατομική μορφή των συμπαθών τετράποδων η απάντηση είναι απόλυτα αρνητική!..
     Με άλλα λόγια με δεδομένες τις συγκεκριμένες επιστημονικές, ιστορικές, πολιτικές, συναισθηματικές και ψυχοκοινωνικές παραμέτρους ο γάιδαρος ΠΟΤΕ και ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΥΦΗΛΙΟΥ ΔΕΝ κατάφερε να... πετάει!..
     Υπάρχει, όμως, (όπως μάλλον διαπιστώνεται από κάθε καλόπιστο αντικειμενικό παρατηρητή στα χρόνια που πέρασαν, από τον «Μνημονιακό» Μάιο του 2010 μέχρι και σήμερα) η ΕΛΛΑΔΑ όπου ο γάιδαρος συνεχίζει να… «πετάει!»...
     Πόσο εύπιστοι είμαστε αλήθεια, παιδιά, γυναίκες και άνδρες στην εποχή μας και πόσο εύκολα θα μπορούσε κάποιος ή κάποιοι να μας αλλάξουν τα μυαλά, με υποβολή σε πλύση εγκεφάλου, και να μας κάνουν να δούμε τα άσπρα μαύρα, τα μαύρα άσπρα  και τον γάιδαρο να… πετάει;
     Εξαιτίας του covid-19 θυμήθηκα το Κινέζικο απόφθεγμα που προτείνει:
     «δείξε με το δάκτυλό σου το ελάφι και φώναξε να ένα… άλογο» και δες τι θα γίνει…