Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Covid-19: δυσοίωνες ψυχοκοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις

                                                                       

                                                                   Στα Blogs 30 Απριλίου, 1 & 2 Μαίου, 2020

    
     Αρχίζουν να χαλαρώνουν από την ερχόμενη Δευτέρα 4 Μαΐου κάποιες από τις γνωστές «απαγορεύσεις» που είχαν επιβληθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες για να μας προστατεύσουν από την φονική επίδραση του κορονοϊού. Ήδη κάποιες απαγορεύσεις είχαν αρχίσει να αίρονται σταδιακά και με ελεγχόμενα βήματα σε χώρες της Ευρώπης και αλλού.
     Τη στιγμή που γράφω αυτές τις γραμμές οι νεκροί έχουν φτάσει τους 229,000 έναν αριθμό που δεν μπορεί να μεταφέρει τον πόνο συγγενών και φίλων που έχασαν αγαπημένα πρόσωπα ενώ ταυτόχρονα γεννά και κάποιες, μη επιβεβαιωμένες, ελπίδες καθώς μέχρι στιγμής ΔΕΝ δικαιώνεται η τρομολαγνεία των ΜΜΕ (Μέσων Μαζικού Εκμαυλισμού) στην  Ελλάδα και την Υφήλιο.

     Οι Έλληνες και δισεκατομμύρια συνανθρώπων μας παραμένουμε «κλεισμένοι» ως «ελεύθεροι πολιορκημένοι» για την προστασία μας από τον ανθρωποκτόνο ιό. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) ανέφερε χτες ότι πάνω από ενάμιση δισεκατομμύρια εργαζόμενοι βρίσκονται εκτός εργασίας ενώ οι αιτούντες επίδομα ανεργίας στην Αμερική έφτασαν τον απίστευτο αριθμό των 30 εκατομμυρίων…

     Την εποχή της «μάχης» με την πανδημία covid-19 ενώ γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες μάχονται λεπτό με λεπτό για να σώσουν ζωές (και πολλοί χάνουν τη ζωή τους στις γραμμές μετώπου σε αυτόν το ακήρυχτο πόλεμο ενάντια σε έναν αόρατο εχθρό) είναι αμέτρητες σε παγκόσμια κλίμακα οι οικογένειες που έχασαν το μεροκάματο και ζώντας σε χώρες όπου δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι για στήριξή τους παλεύουν με την πείνα…

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΔΩΡΕΑΝ το ηλεκτρονικό βιβλίο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου και της Dr Νατάσσας Πιπεροπούλου με τίτλο: «Εισαγωγή στη Διοίκηση Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης»

                                                                         
                                                                        Στα Blogs 28 & 29 Απριλίου, 2020
          
Σήμερα ενώ γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων περιμένουμε τις σχετικές ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία των Σχολείων της Πατρίδας μας, φέρνουμε στην προσοχή σας το βιβλίο που συνέγραψαν ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος και η κόρη του Dr Αναστασία-Νατάσσα Πιπεροπούλου  η οποία είναι Ψυχολόγος στο ΕΕΕΕΚ Πειραιά. 

     Καθώς ο ‘κορονοϊός’ μας ‘έκλεισε’ στα σπίτια μας για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες της καθημερινότητας που αυτή η νέα κοινωνική πραγματικότητα έχει φέρει όχι μόνο στην Πατρίδα μας αλλά σε όλη την Υφήλιο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, γονείς και παιδιά, και φυσικά οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων τον ελεύθερο χρόνο και να διαβάσουμε κάποια ενδιαφέροντα βιβλία. 

     Το βιβλίο είναι γραμμένο στην Αγγλική γλώσσα και κυκλοφορεί παγκοσμίως από τον Άγγλο – Γερμανό – Δανέζικο Διεθνή Εκδοτικό Οίκο Bookboon.com σε ψηφιακή μορφή.

     Ο τίτλος του βιβλίου είναι «Managing Primary and Secondary SchoolsA Primer  (σε ελεύθερη μετάφραση: «Εισαγωγή στη Διοίκηση Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»).

      Όσοι και όσες το επιθυμούν μπορούν να αποκτήσουν το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό βιβλίο ΔΩΡΕΑΝ και να το «κατεβάσουν» σε μορφή PDF από τον παρακάτω σύνδεσμο:

    
     Το βιβλίο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην Παιδεία όπως αυτή αναπτύχθηκε στον δικό μας χώρο στην Αρχαία Ελλάδα, το λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού, και αποδίδοντας την δέουσα για ιστορικούς λόγους προσοχή σκιαγραφεί τα θέματα παιδείας στην Αρχαία Κίνα και στην Ινδία.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

3,000 οι Δισεκατομμυριούχοι ενώ 821 εκατομμύρια συνανθρώπων μας «πεινάνε»...

                                                                           Στα Blogs 27, 28 & 29 Απριλίου, 2020

      
Διάβασα σήμερα το σύντομο άρθρο-ανταπόκριση από το Πεκίνο του Βρετανικού Guardian ότι η Κίνα αναφέρει μόνο 3 νέα κρούσματα, κανένα θάνατο ενώ ‘ιατρικό εξιτήριο’ πήραν ΟΛΟΙ οι ασθενείς που νοσηλευόντουσαν με covid-19 από τα Νοσοκομεία της WUHAN της εξειδικευμένη στην βιοτεχνολογία πόλης που υπήρξε το επίκεντρο του φονικού ιού που συνεχίζει να θερίζει ζωές και να ρημάζει οικονομίες στον υπόλοιπο Πλανήτη. Η ανταπόκριση αναφέρει επίσης ότι 50,000 μαθητές της 3ης Λυκείου επιστρέφουν στα σχολεία τους στο Πεκίνο για να προετοιμαστούν για τις ‘Εθνικές’ (σαν τις δικές μας Πανελλαδικές) εξετάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ…(https://www.msn.com/en-gb/news/coronavirus/wuhan-discharges-all-coronavirus-patients-as-beijing-takes-steps-to-stop-second-wave/ar-BB13fuFo?li=BBoPWjQ&ocid=mailsignout).

     Έτριψα τα μάτια μου και θυμήθηκα το Κινέζικο ρητό, «σου εύχομαι να ζήσεις σε ενδιαφέρουσες εποχές» που ακούγεται ως ευχή, αλλά όταν ολοκληρώνεται με τη φράση «και να μην διαθέτεις τις δεξιότητες που απαιτούνται για να διαχειρισθείς τις προκλήσεις των εποχών», ουσιαστικά, απολήγει ως «κατάρα»…

     Έτσι μου το είχε μεταφέρει 50 χρόνια πριν ο Κινέζος (από την Taiwan) συνάδελφός μου Li όταν διδάσκαμε ως νεαροί καθηγητές στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Bryant και ανταλλάσσαμε Εθνικά ρητά και παροιμίες..

Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

Η Ανθρωπότητα και εμείς χρειαζόμαστε έναν νέο «Μύθο»!...

                                                                 

                                                                                    Στα Blogs 24, 25 & 26 Απριλίου, 2020
     
    
     Σαββατοκύριακο μπροστά μας, πριν το επόμενο της Πρωτομαγιάς το οποίο ΟΛΟΙ ελπίζουμε να είναι το τελευταίο των ‘αυστηρών μέτρων’, και σκέφτηκα, καλοπροαίρετα, να σας κουράσω με ένα λίγο μεγάλο κείμενο μιας και θα έχουμε το χρόνο..    

     Έτσι, στα καλά καθούμενα, βρεθήκαμε όλοι οι Λαοί και τα Έθνη της γης στο μάτι ενός κυκλώνα που ξεκίνησε στην πόλη Wuhan της Κομμουνιστικής (Λαϊκής Δημοκρατίας) της Κίνας, κυκλοφορεί με το ονοματεπώνυμο «πανδημία covid-19»  ανεμπόδιστα σε όλο τον πλανήτη θερίζοντας ζωές και καταστρέφοντας οικονομίες ….

     Ζούμε καθημερινά μέσα στη δίνη αμέτρητων κρουσμάτων και δεκάδων χιλιάδων νεκρών χωρίς καμία ένδειξη για την επόμενη μέρα των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών εξελίξεων και προβληματισμών. Απαγορεύονται οι βόλτες, οι συγκεντρώσεις, οι αγκαλιές και τα φιλιά στην εποχή της πρωτόγνωρης εμφανούς κατάρρευσης παραδοσιακών  προτύπων συμπεριφοράς και πλαισίων αναφοράς.

     Αναμφίβολα προβάλλει επιτακτική η ανάγκη για κάποια ψυχοκοινωνική αξιολόγηση (αφήνω στην άκρη τα οικονομικά και πολιτικά) των δεδομένων δίχως φόβο και πάθος.

     Άτομα και ομάδες, αντιμετωπίζουμε μια χωρίς προηγούμενο απώλεια αξιών, κατανόησης και ερμηνείας της πραγματικότητας, ορθής αξιολόγησης του χθες και έλλειψης ικανότητας για προγραμματισμό του αύριο..