Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

1η Οκτωβρίου – Ημέρα Ατόμων της 3ης Ηλικίας

                  
Στα Blogs 1 & 2 Οκτωβρίου 2017
     Καλημέρα και καλό μήνα στους φίλους και τις φίλες του blogΜε την Απόφαση 45/106 της 14ης Δεκεμβρίου 1990 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 1η Οκτωβρίου ως «Διεθνή Ημέρα των Ηλικιωμένων».
     Ως συνταξιούχος πλέον Καθηγητής, και σαφέστατα μέλος της κατηγορίας «Ατόμων της τρίτης Ηλικίας» αποτίνω φόρο τιμής σε όλες και όλους, γιαγιάδες και παππούδες, που σήμερα μας τιμά η συγκεκριμένη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
      Σήμερα γιορτάζουμε!
      Σήμερα θα προτρέψω φίλες και φίλους συνταξιούχους, γιαγιάδες και παππούδες να δώσουμε «τόπο στα νιάτα», αλλά να ΜΗΝ εγκαταλείψουμε τον αγώνα, την προσφορά, την δημιουργικότητα, να μην «ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΜΕ» επιμένοντας ΟΧΙ στην Γεροντοκρατία αλλά στη διαπίστωση ότι οι κοινωνίες που αποκλείουν τους ηλικιωμένους από τη συμμετοχή – σε συμβουλευτικούς ρόλους – στα δρώμενα στερούν από τις νεότερες γενιές πολύτιμες γνώσεις από έμπειρους ανθρώπους…  

     Η έβδομη δεκαετία της ζωής, τα 60 χρόνια μας, ταυτίζεται ουσιαστικά και τυπικά με την απαρχή της καθοδικής πορείας του ατόμου. Εμφανίζεται μια πληθώρα προβλημάτων που καθιστούν την τρίτη, την κατά επίφαση και «χρυσή» ηλικία, ως την πλέον δύσκολη, ίσως, περίοδο τη ζωής μας.
     Κυρίαρχη θέση στους προβληματισμούς του ατόμου κατέχουν τα γενικά και ειδικά προβλήματα υγείας που ο καθένας και η καθεμιά αντιμετωπίζουμε. Για μερικούς τα προβλήματα αυτά παρουσιάζουν ενοχλητική, φορές-φορές βασανιστική ένταση ενώ σε όλους επέρχεται βαθμιαία η γενική απώλεια δυνάμεων και η εξασθένιση της αντίστασης του οργανισμού σε μολύνσεις και ιώσεις.
     Στο σημείο αυτό πιστεύω ότι ίσως θα ήταν χρήσιμο να επικαλεστώ εκείνη την ανώνυμη αλλά εντυπωσιακά σοφή παρατήρηση που προσδιορίζει ότι εμείς οι άνθρωποι «χαλνάμε την υγεία μας στη νιότη προσπαθώντας να αποκτήσουμε οικονομικά αγαθά ακόμη και πλούτη που θα ξοδέψουμε στα γεράματα για να ξαναβρούμε την…υγεία μας!»
     Πέρα από τα γενικότερα θέματα του βιολογικού μας προβληματισμού στην έβδομη δεκαετία της ζωής μας, με τα 65 περίπου χρόνια ερχόταν πριν μας έρθει η…τρόικα, για την συντριπτική πλειοψηφία των μελών κάθε σύγχρονης αστικό-βιομηχανικής κοινωνίας και η υποχρεωτική συνταξιοδότηση από την υπηρεσία, τον οργανισμό ή την επιχείρηση όπου ίσως είχαμε αναλώσει μια ολάκερη ζωή.
     Στην φάση αυτή, στο δύσκολο αυτό πέρασμα της ζωής ξαφνικά το άτομο βρίσκεται αντιμέτωπο με τη νέα πραγματικότητα του ψυχολογικού, κοινωνιολογικού, οικονομικού και επαγγελματικού του παροπλισμού και έχει τώρα πιά στη διάθεσή του αυτό που μοιάζει με αμέτρητες ώρες ελεύθερου χρόνου!
     Να τις κάνει τι;
     Με ποιες διαδικασίες μάς προετοίμασε η κοινωνία και πώς προετοιμάσαμε τον εαυτό μας για αυτή την εποχή;
     Πότε θα λογοδοτήσουν οι Πολιτικοί μας που πετσόκοψαν τις συντάξεις μας;

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

«Control your Stress & Manage Your Time» (Ελέγξτε το Στρες σας & Διαχειριστείτε τον Χρόνο σας)

ΔΩΡΕΑΝ ηλεκτρονικό βιβλίο του Γιώργου Πιπερόπουλου 


Στα Blogs 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2017

     Καθώς αφήσαμε πίσω μας την ξενοιασιά του καλοκαιριού και τα πρωτοβρόχια μας προετοιμάζουν για Φθινόπωρο και Χειμώνα το στρες και το άγχος θα γίνουν και πάλι γνώριμοι «φίλοι» σε μας, τα παιδιά και τα εγγόνια μας.

     Υπενθυμίζουμε στους φίλους του blog ότι με τον τίτλο που φαίνεται στο εξώφυλλο κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2016 και συνεχίζει να κυκλοφορεί σε ηλεκτρονική μορφή , το βιβλίο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου.

     Το βιβλίο «κατεβαίνει» ΔΩΡΕΑΝ από το διαδίκτυο σε μορφή pdf, είναι στην αγγλική γλώσσα καθώς απευθύνεται στο διεθνές αναγνωστικό κοινό, από τον Εκδοτικό Οίκο Bookboon.com.

     Διαβάζοντάς το εύκολα διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για μια ​​καινοτόμο προσέγγιση, μια δημιουργική παράκαμψη από τις γνωστές παραδοσιακές «πώς-να-το-κάνετε» προσεγγίσεις που αφορούν στον έλεγχο του στρες και του άγχους και στην διαχείριση χρόνου. 

     Το βιβλίο συνδυάζει και τα δύο προβλήματα και απευθύνεται σε στελέχη επιχειρήσεων, φοιτητές και μαθητές αλλά και στο ευρύτερο κοινό, με άλλα λόγια σε όλες και όλους που ταλανίζονται από ανεξέλεγκτο στρες και άγχος και διαπιστώνουν καθημερινά ότι «τους λείπει χρόνος…» 

     Το βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου προσφέρει μια νέα, επιστημονικά τεκμηριωμένη και πρωτοποριακή προσέγγιση και καθώς κυκλοφορεί στα αγγλικά θα βοηθήσει τους αναγνώστες και αναγνώστριες του σε παγκόσμια κλίμακα να κατανοήσουν πλήρως τη φύση του στρες και άγχους και την έννοια του χρόνου.

     Στην πρακτική συνεισφορά του το βιβλίο παρέχει μια ποικιλία στρατηγικών και μεθόδων που είναι εύκολο να τις μάθουν και να τις εφαρμόσουν οι αναγνώστες και αναγνώστριες ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν με επιτυχία το άγχος τους και να διαχειριστούν αποτελεσματικά και παραγωγικά τον χρόνο τους.

      Οι φίλες και φίλοι αναγνώστες μας, ως γνώστες της Αγγλικής γλώσσας, μπορούν να το «κατεβάσουν» ΔΩΡΕΑΝ από το διαδίκτυο επισκεπτόμενοι τον παρακάτω σύνδεσμο: