Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

«Ράγισε» λίγο η Βρετανική «γυάλινη οροφή;»

Στα Blogs 15 & 16 / Ιουλίου / 2014

     Δεν «στέκει» να πάρω θέση υπέρ ή κατά της απόφασης του Βρετανού πρωθυπουργού κ David Cameron ο οποίος αποφάσισε σήμερα ξαφνικά να «ανακατέψει» το Υπουργικό του Συμβούλιο.

      Θα σταθώ, όμως, για καθαρά κοινωνιολογικούς λόγους, στην απόφασή του να δώσει Υπουργικά Χαρτοφυλάκια σε 3 ακόμη γυναίκες και έτσι το διευρυμένο Υπουργικό του Συμβούλιο όπου αυξήθηκε ο αριθμός από 22 σε 23 μέλη «μετρά» από σήμερα συνολικά 6 γυναίκες Υπουργούς.

       Είπαν κάποιοι ότι πρόκειται για «προεκλογικό» Υπουργικό Συμβούλιο με απώτερο στόχο τις Εθνικές Εκλογές του 2015 και κάποιοι επέκριναν τις αποφάσεις του κ Cameron ενώ άλλοι τις χειροκρότησαν.

       Ως Έλληνας πολίτης, δήλωσα παραπάνω, δεν θα επιχειρηματολογήσω υπέρ ή κατά της απόφασης του Βρετανού Πρωθυπουργού αλλά θα σταθώ ΘΕΤΙΚΑ στην αύξηση του αριθμού των γυναικών Υπουργών από 3 σε 6…

       Δυστυχώς σε παγκόσμια κλίμακα ικανές γυναίκες κρατιούνται μακριά από «θέσεις κλειδιά» σε επιχειρήσεις, Ιδρύματα και Πανεπιστήμια.

       Η πρακτική αυτή δεν καταλήγει «μειώνοντας» μόνο τις ικανές και ταλαντούχες γυναίκες αλλά ταυτόχρονα και οι  κοινωνίες «χάνουν» από το φαινόμενο της «γυάλινης οροφής» του διεθνώς γνωστού ως «glass ceiling» που αναλύω πολύ σύντομα στο παρακάτω άρθρο μου:

 http://bookboon.com/blog/2014/05/glass-ceiling-starting-crack/   
        
     και πιο διεξοδικά στο τελευταίο βιβλίο μου που κάθε φίλος και φίλη αναγνώστες του blog μπορούν να αποκτήσουν ΔΩΡΕΑΝ ως PDF από τον παρακάτω διαδικτυακό σύνδεσμο:

http://bookboon.com/en/fundamentals-of-communication-p-r-and-leadership-ebook
----------------------------------------------------------------------------

Γιώργος Πιπερόπουλος είναι συνταξιούχος καθηγητής και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας - Επισκέπτης καθηγητής στο Business School, Newcastle University, United Kingdom. 


Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Το «σύνδρομο» του...προπονητή!...

Στα Blogs 11, 12 & 13 / Ιουλίου / 2014

     Η πρόσφατη αποκάλυψη «παρασκηνίων» (και ουσιαστικά άκομψης αποπομπής του κ Φερνάντο Σάντος) με ωθεί να καταθέσω τις σημερινές μου σκέψεις, υπενθυμίζοντας σε πολλούς κακόπιστους (ίσως και ανεγκέφαλους) μερικά από αυτά που είπε στην Βραζιλία ο Πορτογάλος τεχνικός:

"Η Ελλάδα είναι γνωστή παγκοσμίως όχι γιατί κατέκτησε το Euro, αλλά γιατί διέδωσε τον πολιτισμό σε όλο τον κόσμο" 
     Ρίξτε, σας παρακαλώ, μια ματιά στην παρακάτω παράγραφο:
  «Mας εμπνέει η ιστορία της Ελλάδας. Αυτό με εμπνέει πάρα πολύ. Γιατί ο ελληνικός λαός έχει τεράστια υπερηφάνεια για την ιστορία που κουβαλάει και αξίζει τον σεβασμό όλου του κόσμου. Θα πρέπει όλοι μας να σεβόμαστε του Έλληνες, για όλη αυτή την ιστορία που έχουν. Όλες αρχές της δημοκρατίας, οι επιστήμες ξεκίνησαν από την Ελλάδα. Οπότε είναι πολύ δύσκολο οποιοσδήποτε να μας κάνει μαθήματα»
    είχε απαντήσει σε... προβοκατόρικη ερώτηση Βρετανού δημοσιογράφου πριν την αναμέτρηση Ελλάδας - Γερμανίας στο "Euro 2012".