Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

«Νέα Αριστερά»: Είναι ευρηματικός τίτλος;

 

                                                                                                   Στα Sites & Blogs 6, 7 & 8 Δεκεμβρίου, 2023

   

      Όπως κάθε Δευτέρα βράδυ στις 21:30 – 22:00  ο δημοσιογράφος κ Λάζαρος Λαζάρου με φιλοξένησε στην δίωρη εκπομπή του στον Flash99.4FM με τίτλο «Μέχρι νεωτέρας» που μεταδίδεται και διεθνώς διαδικτυακά.

     Ξεκινήσαμε με την είδηση που  eίχε προκύψει και αφορούσε τη δημοσιοποίηση του ονόματος της πολιτικής κίνησης, δηλαδή του νεότευκτου πολιτικού Κόμματος, που δημιούργησαν οι 11 εν ενεργεία βουλευτές και πολλά στελέχη που τους ακολούθησαν και «έφυγαν» από τον ΣΥΡΙΖΑ,Π.Σ.

     Ομολογώ ότι άσκησα καλοπροαίρετη αλλά ταυτόχρονα καυστική κριτική στην απόφαση της κ Αχτσιόγλου να φύγει από το Κόμμα στο οποίο διεκδίκησε με εντυπωσιακή επίδοση (35% την πρώτη Κυριακή που την κατέταξε στη δεύτερη θέση μετά τον νεόφερτο, πρακτικά από το πουθενά, κ Κασσελάκη και 45% τη δεύτερη Κυριακή που την καθιέρωσε ως ΔΕΥΤΕΡΟ κυρίαρχο πρόσωπο και ουσιαστική δύναμη στο Κόμμα!...)

     Επανέλαβα την προσωπική μου άποψη όπως και σε προηγούμενη συνέντευξή μου στον Flash99.4FM ότι η κ Αχτσιόγλου έπρεπε να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑπου Ιδρύθηκε το 2004 ως εκλογική συμμαχία, με την ονομασία Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), και το 2013 μετασχηματίστηκε σε ενιαίο πολιτικό κόμμα και να αντιπαρατάσσεται σθενάρα σε ρητορικές και πράξεις του νέου Προέδρου και του επιτελείου του που θα αλλοίωναν τις βασικές Αρχές και Θέσεις του Κόμματος που ήταν «ως πρώτη φορά Αριστερά» Κυβέρνηση επί μια πενταετία..

Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Προσδιορισμός της σεξουαλικής μας «ταυτότητας»

 

                                                                                                        Στα Sites & Blogs 4 & 5 Δεκεμβρίου, 2023

     

     Θεώρησα χρήσιμο σήμερα, και ελπίζω να συμφωνήσετεε, να χρησιμοποιήσω τον χώρο που μου παρέχει εδώ κάθε εβδομάδα ο αγαπημένος διαδικτυακός τόπος να προσεγγίσω ένα σημαντικό και επίκαιιρο ψυχοκοινωνικό θέμα και συγκεκριμένα την έννοια της σεξουαλικής μας «ταυτότητας»...

     Η «ταυτότητα» που σχετίζεται με το φύλο μας και το ρόλο που θα διαδραματίσουμε στην κοινωνία όπου θα ζήσουμε, στηρίζεται στην υποκειμενική εκτίμηση που έχουμε για τα σωματικά και ψυχοκοινωνικά μας χαρακτηριστικά.

     Ο Αμερικανός σεξολόγος Dr. Havelock Ellis έγραψε ότι «οι πανίσχυρες διαδικασίες του σεξ είναι συνυφασμένες με την υπαρξιακή οντότητα κάθε άνδρα και κάθε γυναίκας, καθώς αποτελούν θεμελιακές οργανικές λειτουργίες, που είναι ίσως συνώνυμες και με την ίδια τη διαδικασία της ζωής…». Η θέση του Ellis δεν σημαίνει, όμως, ότι το σεξ αποτελεί θεμελιακή ανθρώπινη ανάγκη και ο άνθρωπος αδυνατεί να επιβιώσει δίχως σεξ (στο πέρασμα των αιώνων αυτό το έχουν επιβεβαιώσει και οι  «μοναστικές» επιλογές μυριάδων ανδρών και γυναικών). Αντιθέτως, όμως, είναι σίγουρο, ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να επιβιώσει δίχως νερό, αέρα ή τροφή.

     Το παιδί μαθαίνει να ξεχωρίζει τα δύο σεξουαλικά φύλα γύρω στα 2 με 3 χρόνια της ζωής του, με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνει ότι ένα λαστιχένιο στρογγυλό αντικείμενο που χοροπηδά όταν το χτυπάμε στο πάτωμα ή στον τοίχο το λέμε μπάλα. Σε μια κλασική έρευνα, ο Αμερικανός συνάδελφος Dr Jerome Kagan, ένα από τα πλέον διακεκριμένα μέλη της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (στην οποία έχω και εγώ την τιμή να ανήκω ως τακτικό μέλος από την δεκαετία του 1970), ανακάλυψε ότι στην αντίληψη παιδιών του νηπιαγωγείου «ο τίγρης είναι αρσενικός, ενώ σε αντιδιαστολή το κουνελάκι είναι θηλυκό».