Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

«Άθλιοι», αλά ελληνικά, κ Ουγκώ!...

Δημοσιεύθηκε στα Blogs 5 & 6 / Μαρτίου / 2014

Το χρονογράφημα φιλοξενήθηκε στα blogs όταν άρχισε το δράμα μας  αλλά το επαναφέρω στη  δημοσιότητα καθώς, τελικά, κατέβασε τα ρολά και το περίπτερο του Χρήστου και της Ρένας, το τελευταίο από τα 7  περίπτερα της γειτονιάς μου στην (κάποτε) »νυφούλα» Θεσσαλονίκη...
Πήρα με την αρχική δημοσίευση πολλά σχόλια που έλεγαν περίπου:
   «… Και αυτό είναι μόνο το ξεκίνημα κ Καθηγητά! Ο φόβος όλων μας είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα και θα παρακαλούμε Το Θεό να βάλει το χέρι Του πάνω από την Ελλάδα και την Παναγιά Να μας ελεήσει…»

                                  ************************************************

      Το κλασικό μυθιστόρημα του μεγάλου Γάλλου δημιουργού, «οι Άθλιοι», με τον  διωκόμενο Γιάννη Αγιάννη και τον ανελέητο διώκτη του Ιαβέρη, με φόντο τη Γαλλική κοινωνία της προκλητικής οικονομικής ανομοιογένειας προβλημάτισε και συγκίνησε αμέτρητα εκατομμύρια αναγνωστών από τότε που  δημοσιεύτηκε και μέχρι σήμερα.
     Τον Βίκτωρα Ουγκώ δεν χρειάζεται  να σας τον συστήσω.
     Τον γείτονά μου Χρήστο, τον «περιπτερά», που επιβιώνει στη γειτονιά μας όπου, μέσα σε 2 χρόνια, τα 3 από τα 7 περίπτερα ήδη έκλεισαν, θέλω να σας συστήσω με αφορμή την προχθεσινή μας συζήτηση για ευαισθησία και αξιοπρέπεια κάποιων φτωχών, για κοινωνική αναλγησία και μακαριότητα των ευπόρων τάξεων της σύγχρονης, Ευρωπαϊκού επιπέδου, ελληνικής κοινωνίας που θα προβλημάτιζαν βαθύτατα και τον Ουγκώ καθώς είχαν αποτελέσει το επίκεντρο του δικού του προβληματισμού πριν δυο αιώνες....

Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

Στο «καρουσέλ» των ελληνικών Δημοσκοπήσεων!...

Δημοσιεύθηκε στα Blogs 1 & 2 / Μαρτίου / 2014

     Το καρουσέλ των Λούνα Παρκ το γνωρίζουμε, λίγο πολύ, όλοι μας.
     Όσοι, μάλιστα, βιώσαμε τη χαρά να είμαστε γονείς (μαζί και οι παππούδες) που μοιραστήκαμε μαζί με τα παιδιά ή τα εγγόνια μας τη βόλτα του γύρου στο καρουσέλ θα με καταλάβετε.
      Ελάχιστα παιδιά «ζαλίζονται» με τις βόλτες τους καρουσέλ, αλλά όπως μου λένε φίλοι, γονείς και παππούδες, που κάνανε τους γύρους με καρουσέλ τα «θύματα» ναυτίας και ζαλάδας είναι περισσότερα ανάμεσα στους ώριμους στην ηλικία… Οι πιτσιρικάδες τα πάνε καλύτερα, πολύ καλύτερα!
      Αλλά πριν κάποιος καλόπιστος (ή ακόμη και κακόπιστος) αναγνώστης με εγκαλέσει για την σημερινή μου αναφορά στο καρουσέλ θα μπω κατευθείαν στο θέμα:
       Δεν προτίθεμαι να σας κουράσω οπότε το σημερινό μου σχόλιο θα είναι λιτό ενόψει μάλιστα και του εορτασμού της ερχόμενης «Καθαρής»  Δευτέρας.
       Με τις ελληνικές «Δημοσκοπήσεις» είχα πάντα πρόβλημα, γενικώς, και πιστεύω ότι ΔΕΝ αποτελώ…εξαίρεση!
        ΔΕΝ τις πιστεύω και ας μου «κακιώσουν» οι γνωστοί και άγνωστοί μου «Δημοσκόποι» που με τις σχετικές έρευνες πρόθεσης ψήφου «βγάζουν» το ψωμί τους (ενώ υπάρχουν και κάποιοι που «βγάζουν» …παντεσπάνι).