Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Βράβευση- 2007- από το Δ.Σ. και ολομέλεια της "Ε.Ε.Δ.& Ε.Β.Ε."


      Επικοινωνώ άρα...Υπάρχω!...

 Στον ελλαδικό χώρο, ξεκινώντας από την πόλη της Θεσσαλονίκης, το όνομά μου έχεi συνδεθεί μέσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα με τα θέματα της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων όχι μόνο επειδή τα τελευταία 20 χρόνια διδάσκω το σχετικό μάθημα, αλλά έγινα και ευρύτερα γνωστός στον εκτός πανεπιστημίου χώρο μέσα από την πυκνή μου αρθρογραφία στον εθνικό, περιφερειακό και ημερήσιο τύπο και τα περιοδικά, από τη συχνή παρουσία μου σε  ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές και, φυσικά, από την εκπομπή που έκανα για μερικά χρόνια κάθε Σάββατο απόγευμα στην ΕΤ-3 με τίτλο «επικοινωνώ άρα…υπάρχω». Ο συγκεκριμένος τίτλος είχε προκύψει, σημειολογικά, σε μια προσπάθεια συγκερασμού του zeitgeist και συνάμα του weltanschauung, της εποχής μας, αρχές της δεκαετίας του 1990....
          Τα προηγούμενα δύο περίπου χρόνια, στο κλείσιμο της δεκαετίας του 1980, πρωτοτύπησα ως πανεπιστημιακός δάσκαλος παρουσιάζοντας σε καθημερινή βάση μια ωριαία εκπομπή στο νεοσύστατο κανάλι της πόλης μας  στο «TV-Μακεδονία”  με τίτλο «Ένας Ψυχολόγος Κοντά σας». Η εκπομπή χαρακτηρίστηκε τότε ως μια πολύ πρωτοποριακή προσπάθεια όχι μόνο επειδή άνοιγα κάθε πρωί στις 9 μέχρι τις 10 τις τηλεφωνικές γραμμές για ανοιχτή επικοινωνία με τους τηλεθεατές αλλά, παράλληλα, επειδή η εκπομπή έβγαινε τηλεοπτικά από τον δίαυλο της “TV-Μακεδονία» και ταυτόχρονα ραδιοφωνικά από τη συχνότητα του «ράδιο Μακεδονία-Κανάλι 1». Τα θέματα των συζητήσεών μου με τηλεθεατές ακροατές ήταν τα γνωστά προσφιλή μου θέματα κοινωνιολογικού και ψυχολογικού προβληματισμού.
          Όταν ήρθε η ώρα της μετεγγραφής μου (στον χώρο των σπορ το λέμε και….»μεταγραφής» μου) στην ΕΤ-3 εγκατέλειψα τον τίτλο «Ένας Ψυχολόγος κοντά σας» αφού πρώτα έγραψα και το σχετικό βιβλίο με τον ίδιο τίτλο και επιλεγμένα θέματα των συζητήσεών μου με το κοινό το οποίο και δημοσιεύθηκε σε πολλές εκδόσεις και από τον Εκδοτικό Οίκο «Ελληνικά Γράμματα».
          Σε αναζήτηση νέου τίτλου για την εκπομπή μου στην ΕΤ-3 κατέληξα στο γνωστό και καθιερωμένο πλέον «Επικοινωνώ άρα…υπάρχω» το οποίο, φυσικά, έγινε και τίτλος βιβλίου που με υπότιτλο «Ηγεσία, Επικοινωνία και Δημόσιες Σχέσεις» βρίσκεται ήδη στην 9η έκδοση και πέρα από τις επιτυχημένες πωλήσεις στην ελεύθερη αγορά χρησιμοποιείται και ως βασικό σύγγραμμα σε μαθήματα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων σε πολλά τμήματα Πανεπιστημίων και Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων σε όλη την Ελλάδα.
Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας όπου και εισήγαγα το γνωστικό αντικείμενο (παλιότερα θα λέγαμε ότι κατέχω την έδρα της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων από το 1990, πράγμα που με καθιστά τον αρχαιότερο πανεπιστημιακό καθηγητή στον τομέα αυτό) δίδαξα για πρώτη φορά το μάθημα της «Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων» στη διάρκεια του Α εξαμήνου του ακαδημαϊκού έτους 1988-1989 και στη συνέχεια το μάθημα εντάχθηκε στο Β εξάμηνο σπουδών του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων όπου και παραμένει μέχρι αυτή τη στιγμή ως ένα από τα δημοφιλέστερα μαθήματα επιλογής που το παρακολουθούν φοιτητές και φοιτήτριες διαφόρων τμημάτων του Πανεπιστημίου.
          Η εισαγωγή του μαθήματος αυτού στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας υπαγορεύθηκε από τον προβληματισμό και τις απαιτήσεις που μου εξέφρασαν πολλά ηγετικά στελέχη ιδιωτικών και δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών αναφορικά με την έλλειψη γνώσεων αποφοίτων των σχετικών πανεπιστημιακών μας τμημάτων και τμημάτων ΤΕΙ πάνω στον σύγχρονο τομέα της επικοινωνίας και των δημοσίων σχέσεων (που σχετίζονται αλλά δεν εξαντλούνται από τα μαθήματα Μάρκετινγκ) και υφίσταται πλέον ως θέση εργασίας στα οργανογράμματα πολλών ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Επιπρόσθετα, το μάθημα το εισήγαγα στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (στο γνωστό, καθιερωμένο πρόγραμμα με τίτλο Master of Business Administration) αφού προσέθεσα και το κρίσιμο θέμα της Ηγεσίας καθιερώνοντάς το στα τελευταία 15 χρόνια ως μάθημα «Ηγεσίας, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων» που αναδείχθηκε ως ένα από τα πλέον δημοφιλή μαθήματα επιλογής των μεταπτυχιακών σπουδαστών.
          Τελικά εδώ και πολλά χρόνια διδάσκω και ένα σχετικό μάθημα ως σεμινάριο στα προγράμματα εξειδίκευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τίτλο «Επικοινωνία, Δημόσιες και Ανθρώπινες Σχέσεις σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς» το οποίο έχει παρακολουθήσει με επιτυχία ένας πολύ μεγάλος αριθμός νεαρών ανδρών και γυναικών που επιθυμούν να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στους σύγχρονους αυτούς τομείς ακαδημαϊκού αλλά και πρακτικού ενδιαφέροντος και ανάμεσά τους πολλά επιτυχημένα μεσαία και ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και οργανισμών από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία.
            Κλείνοντας οφείλω να καταθέσω ως μαρτυρία ψυχής την λύπη και απογοήτευσή μου επειδή δεν κατόρθωσα να πείσω τις διάφορες Πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου μου να προστεθεί ένα τμήμα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων στο αναπτυσσόμενο ίδρυμά μας ενώ από το 1990 και μετά η Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης από τα δύο αρχικά τμήματα έγινε ΑΕΙ με δέκα συνολικά τμήματα.
          Στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 1999-2000 λειτούργησε με έδρα την πόλη της Καστοριάς το τμήμα Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας… 

* Για το 2007 τιμήθηκαν οι δημοσιογράφοι Νίκος Μέρτζος, Αντώνης Κούρτης, Λευτέρης Κογκαλίδης, ο καθηγητής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Γιώργος Πιπερόπουλος, ο συγγραφέας καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιώργος Αναστασιάδης και ο παραγωγός και ιδρυτής του "Ράδιο Θεσσαλονίκη" κ. Λευτέρης Μαρόγλου.