Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014

Οι «σιωπηλοί» δισεκατομμυριούχοι διαμορφώνουν το μέλλον της Ουκρανίας

Δημοσιεύθηκε στα Blogs 23 & 24/Φεβρουαρίου/2014

     Με σχεδόν «κομμένη την ανάσα» η Διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί τις δραματικές εξελίξεις στο Κίεβο της Ουκρανίας που ήδη μετράνε δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες, εάν όχι χιλιάδες, τραυματίες.
      Τα γεγονότα έχουν  ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς η Ουκρανία ΔΕΝ είναι ούτε Αίγυπτος ή Λιβύη ούτε Συρία αλλά ένα Ευρωπαϊκό Κράτος που αναδεικνύει τη σιωπηλή σύγκρουση ανάμεσα σε Ευρώπη (και Δύση) με την  Ρωσία.
       Τα σενάρια, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν σε συνομωσίες, δίνουν και παίρνουν και τα ΜΜΕ έχουν μπόλικο υλικό που μεταφέρεται σε τηλεοπτικά παράθυρα με «ζωντανές» συνδέσεις, σε ραδιοφωνικές εκπομπές και στα έντυπα με πολιτικό-οικονομικές και κοινωνιολογικές αναλύσεις και απόψεις.
       Μέσα στο Σαββατοκύριακο «εξαφανίστηκε», όπως χαρακτηριστικά και ειρωνικά δηλώνουν οι αντίπαλοί, του ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Yanukovich, αποφυλακίστηκε η πρώην Πρωθυπουργός Timoshenko και η Βουλή όρισε νέο πρόεδρο που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές στις 25 Μαίου.
      Όλα αυτά είναι λίγο-πολύ γνωστά σε όλους μας.
      Αυτά που είναι λιγότερο γνωστά είναι όσα έρχονται στην επικαιρότητα  ξεκινώντας με τη «χλιδή» η οποία χαρακτήριζε τη ζωή του κ Υanukovich καθώς δημοσιοποιήθηκαν φωτογραφίες από την Προεδρική κατοικία (ρίξτε μια ματιά στο σχετικό ρεπορτάζ του Sky-news)

          
     Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το άρθρο του CNBC που έχεις ως τίτλο τον τίτλο της σημερινής σύντομης ανάρτησής μου και αναφέρεται, με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα αναγνωρισμένοι αναλυτές αναδεικνύοντας τον παρασκηνιακό ρόλο των αποκαλούμενων «ολιγαρχών» της Ουκρανίας .
      Σημαντική είναι η επισήμανση των αναλυτών ότι οι Ουκρανοί ‘ολιγάρχες’ δισεκατομμυριούχοι «εμπλέκονται» (έστω από τα παρασκήνια) στην πολιτική καθημερινότητα της χώρας τους αντίθετα από τους αντίστοιχους Ρώσους ‘ολιγάρχες’ οι οποίοι δεν ασχολούνται με τα πολιτικά που ελέγχει ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν. (ρίξτε μια ματιά στο σχετικό άρθρο του CNBC)
 


       Οι εμφανείς αιματηρές συγκρούσεις στο προσκήνιο «κρύβουν», όπως συνήθως συμβαίνει, οικονομικά συμφέροντα στο σκοτεινό «παρασκήνιο».