Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Το γκολ: στόχος και λύτρωση...

Υπήρξαν εποχές στο ποδόσφαιρο όταν ολάκερη η προσπάθεια 20 δυνατών ανδρών επί 90 λεπτά της ώρας συνοψίζονταν σε τρεις λέξεις: "Κυνηγητό της μπάλλας".  Ταυτόχρονα βέβαια, ένας παίκτης κάθε αντίπαλης ενδεκάδας ήταν ταγμένος  στο φύλαγμα της εστίας του.. Συχνά όμως κι αυτός ριχνόταν στο παιχνίδι με τους δέκα συμπαίκτες του, έξω από την σντίπαλη «μικρή περιοχή...»
     Αλαλούμ;  Όχι ακριβώς!....
     Πάθος ,αγωνιστικότητα ,μάχες σωμα-προς-σώμα ,σκληρότητα και συνωστισμός, προ πάντων, συνωστισμός μπροστά στην αντίπαλη εστία.Φαντασθείτε οι πιο νέοι τη σκηνή ,τις αλλεπάλληλες σκηνές που διαδραματίζονται στις μικρές περιοχές καθώς 11 άνδρες με 22 πόδια (πολύ συχνά και μερικά ...χέρια ) προσπαθούσαν ν΄αναχαιτίσουν τους 10 επερχόμενους-επιτιθέμενους άνδρες της αντίπαλης ομάδας (τα 20 πόδια συνεπικουρούμενοι και από ισάριθμα ....χέρια.)
     Με το πέρασμα του χρόνου το ποδόσφαιρο ....άλλαξε.Το σώμα -προς σώμα έγινε "μαν -του -μαν" η επίδειξη ομοψυχίας μετονομάστηκε σε "ζώνη" το πάθος για τη νίκη χρίστηκε "πρεσσάρισμα"....Βέβαια και εκείνος ο "έρωτας για τη μπάλλα" απέκτησε νέα ορολογία καθώς μεταφράσθηκε σε "χορό των εκατομμυρίων" και τα χθεσινά αγνά αθλητικά "είδωλα"  μεταμορφώθηκαν σε "βεντέτες" και "ντίβες"....
    Αν το δούμε όμως με το ψυχρό μάτι της λογικής ,το ποδόσφαιρο ,όσο κι αν άλλαξε στο πέρασμα του  χρόνου ,παρέμεινε συναρπαστικά στάσιμο στην γοητεία, τη δύναμη, το πάθος, στάσιμο στον "πόθο" εκατομμυρίων φιλάθλων που εξακολουθούν - οσο κι αν τους απογοήτευσαν οι "ντίβες" οι "παραγοντίσκοι" οι ξέφρενες σφυρίχτες και τα σημαιάκια, ή και εκείνο το "αθάνατο παρασκήνιο"-να παραμένουν "ερωτευμένοι με το ποδόσφαιρο" ανίατα ρομαντικοί στην ελπίδα ότι κάποια μέρα θα μάθουμε και εμείς εδώ στον ελλαδικό χώρο να απολαμβάνουμε "σωστή μπάλλα"....
     Στο πέρασμα του χρόνου είδαμε νέα συστήματα να έρχονται ,να κατακτούν και μετά να δίνουν η θέση τους σε ακόμη νεώτερα συστήματα. Αναμφίβολα η "ζώνη " ή το "κατενάτσιο" το 2-4-4 το 3-4-3 το 3-λίμπερο -3-3 το 2-5-3 κι ένας σωρός άλλων συστημάτων εμφανίστηκαν ,δοκιμάστηκαν ,επικροτήθηκαν ,αποδοκιμάσηκαν ,αντικαταστάθηκαν και το παίξιμο της μπάλλας παραμένει ,όπως και ο βασικός στόχος κάθε αγωνιστικής συνάντησης -το ΓΚΟΛ !
Φέρτε στο νου σας μια οποιαδήποτε ποδοσφαιρική συνάντηση μιας οποιασδήποτε αγωνιστικής ημέρας άσχετα με την κατηγορία κατάταξης των αντιπάλων. Σωματική αντοχή ,ψυχικό σθένος ,τεχνικές ικανότητες αντιπαρατάσσονται από τις δυο ενδεκάδες. Γίνεται γρήγορο, καθαρό, τεχνικό ,"συναρπαστικό" παιχνίδι....Αλλά, ΔΕΝ σημειώνεται Γκολ!..
      Αποτέλεσμα;
      Ρωτήστε τον πρώτο φίλαθλο που θα συναντήσετε σε κάποια θύρα και μην ξαφνιαστήτε από την απάντησή του.... Ακόμη και το πλέον συναρπαστικό παιχνίδι χάνει τη γοητεία του όταν δεν σημειώνεται ΓΚΟΛ ! Φυσικά  στην κατακτήρια ιεράρχηση της βαθμολογικής κλίμακας κάθε κατηγορίας μια ισοπαλία είναι θετικό αποτέλεσμα καθώς φέρνει ΕΝΑ πολύτιμο βαθμό. Η συντριπτική πλειοψηφία των φιλάθλων, όμως, όσο κι αν ικανοποιείται από το ισόπαλο αποτέλεσμα θα προτιμούσε το σκορ να ήταν 1-1 ή 2-2 και όχι 0-0!

      Οσο κι αν αντευχόμαστε την παραβίαση της δικιάς μας εστίας θα την δεχόμασταν εφ΄όσον αντισταθμιζόταν με την ισόπαλη παραβίαση της αντίπαλης εστίας. Χωρίς την "εκτονωτική" ή αν θέλετε την "λυτρωτική" σημείωση του ποθητού ΓΚΟΛ ακόμη και η διατήρηση της ισοπαλίας στερεί από την ποδοσφαιρική συνάντηση το χρώμα ,τη γοητεία ,την ικανοποίηση .Η αντικειμενικά ισόπαλη, χωρίς τέρματα αναμέτρηση δύο δυνατών ομάδων, ακόμη και η πιο επιτυχημένη σε θέματα τεχνικής ικανότητας ,φυσικής κατάστασης και ψυχολογικής υπεροχής αποβαίνει -πεζή" εφόσον δεν σημειωθούν ΓΚΟΛ!..
     Σε κάθε αναμέτρηση ο στόχος είναι σαφής: το ΓΚΟΛ!..
Και όταν οι φίλαθλοι δεν "βλέπουν" γκολ σίγουρα απογοητεύονται ίσως όχι περισότερο από την περιπτωση όπου τα γκολ τα σημειώνει ο αντίπαλος καταδικάζοντας την ομάδα τους σε ήττα, αλλά οπωσδήποτε απογοητεύονται.
Είναι βλέπετε, το ΓΚΟΛ η "πεμπτουσία" τη ποδοσφαιρικής αναμέτρησης. Η βαθμολογική κατάταξη όσο σημαντική κι αν είναι ξεφεύγει από τα 90 λεπτά του  κάθε αγώνα -δίνει τροφή για γραπτά και προφορικά σχόλια, αναλύσεις, επικρίσεις, ικανοποίηση και πίκρες για τα 6 ημερόνυχτα  που μεσολαβούν στα εθνικά πρωταθλήματα ή τις εβδομάδες (και τελικά, φυσικά, το χρόνο που μεσολαβεί στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις) μέχρι την επόμενη συνάντηση....
    Μοιάζει το ΓΚΟΛ στην ψυχοσυναισθηματική του δυναμική με την "κάθαρση" που είναι πραγματικά συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία, ή πάλι μπορεί να μοιάζει με την ερωτική ολοκλήρωση, που εκφράζει η «οργασμική εκτόνωση» για όσους προτιμούν την…Φροϋδική ψυχανάλυση...