Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Πανελλήνιες 2020: Μια πρακτική Συνταγή Επιτυχίας…

                               
                                                                                       Στα Blogs 28, 29 & 30 Μαίου, 2020

              
     Οι πανελλήνιες εξετάσεις του 2020, χρονιά που θα μείνει άσβηστη στις μνήμες παιδιών, γονέων, παππούδων και γιαγιάδων στην Ελλάδα εξαιτίας του covid-19 ξεκινούν την Δευτέρα 15 Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου.

      Η αλήθεια είναι ότι μια θέση σε ένα Πανεπιστήμιο ή παραγωγική Σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας εξακολουθεί να θεωρείται ως απαραίτητο εισιτήριο για μια αυριανή επιτυχημένη πορεία στην κοινωνία. Και έτσι, κάθε χρόνο, η περίοδος των εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φορτίζει ψυχοκοινωνικά χιλιάδες αγόρια και κορίτσια και, μαζί, μυριάδες μαμάδων, μπαμπάδων και συγγενών που "ψήνονται" κυριολεκτικά στην προσπάθεια να βρουν το κλειδί που θα ανοίξει την "μαγική πόρτα" κάποιας τριτοβάθμιας Σχολής.

     Μερικές φορές βλέπουμε να πετυχαίνουν παιδιά που ήταν βέβαια καλοί αλλά όχι εξαιρετικοί μαθητές στο Λύκειό τους, μέτρια προετοιμασμένα, αλλά που διέθεταν αρκετή αίσθηση χιούμορ και είχαν μια ψυχική και σωματική χαλάρωση, την στιγμή που βλέπουμε να αποτυγχάνουν μερικά παιδιά τα οποία ήταν πολύ καλά προετοιμασμένα, αλλά την τελευταία στιγμή  έχασαν τον ψυχικό έλεγχο και υπέστησαν τις καταλυτικές συνέπειες του άγχους...

    Αναμφισβήτητα, όταν μας τυλίξει το άγχος, η απόδοσή μας θα πέσει και μέσα στην απόγνωση του συναισθήματος του πανικού η μνήμη και η κριτική μας ικανότητα θα μειωθούν σημαντικά.

Συνταγή επιτυχίας;

Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Τηλεόραση: Το «κορυφαίο» Μέσο Μαζικού Εκμαυλισμού!...

                                                                 

                                                                        Στα Blogs 25, 26 & 27 Μαίου, 2020

  
    
     Κάποιες άλλες εποχές, στη χώρα όπου σήμερα κατοικούν 10,7 εκατομμύρια ανδρών, γυναικών και παιδιών (Έλληνες και… αλλοδαποί) αλλά παραμένει άγνωστος ο αριθμός των  φιλελλήνων, οι ρόλοι ήταν ευκόλως διακριτοί: η Νομοθετική εξουσία νομοθετούσε, η Εκτελεστική εφάρμοζε, η Δικαστική ήλεγχε και η «Τέταρτη Εξουσία», ο ΤΥΠΟΣ όταν εντόπιζε «περίεργα θέματα», έφερνε στο φως ιδιαιτερότητες που θα έμεναν κρυμμένες, απεκάλυπτε λεπτομέρειες ανατριχιαστικές ή γαργαλιστικές προσφέροντας στο αναγνωστικό κοινό υλικό για μαθησιακές εμπειρίες, σχολιασμό και στοχασμό!…

     Όμως ο κόσμος άλλαξε!

     Τα έντυπα Μέσα έχασαν εκατομμύρια αναγνώστες και η πρωτιά της ενημέρωσης πέρασε στην Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο!..

     Στην Ελλάδα και Διεθνώς συρρικνώθηκε το αναγνωστικό κοινό εφημερίδων και περιοδικών…

     Μας απορρόφησε η ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ η οποία μένει στην  επιδερμίδα στην γεγονότων και αντί να ενημερώνει μας αποκοιμίζει και συχνότερα από ότι νομίζουμε μας…αποβλακώνει!...

     Και, δυστυχώς, οι αποκαλούμενοι άνθρωποι του πνεύματος, ιδιαίτερα οι κοινωνικοί επιστήμονες, σχεδόν συστηματικά απεμπολούμε την υποχρέωσή μας, το καθήκον ενημέρωσης της κοινής γνώμης…

     Ελπίζω να μη θεωρηθεί ως ξεπερασμένη ηθικολογία η παραπάνω διαπίστωση και εύχομαι να μην βαπτισθεί ως οπισθοδρομική  η θέση ότι οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, ενεργοί ή συνταξιούχοι, και μαζί μας άλλα μέλη του αποκαλούμενου ‘πνευματικού κόσμου’ οφείλουμε να έρθουμε αρωγοί στο τηλεοπτικό ‘φιλοθεάμον’ κοινό που μάταια αναζητά ένα σημείο αναφοράς για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές…

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

«Κοινωνική απόσταση;» ... Προτιμώ την «φυσική απόσταση! ..»


Στα Blogs 24 Μαίου, 2020

     
(Το σύντομο σημερινό μου κείμενο έχει αναρτηθεί στο δίκτυο LinkedIn στο οποίο συμμετέχω μαζί με άλλους σχεδόν 700 εκατομμύρια επαγγελματίες που ζούνε και εργάζονται σε 200 διαφορετικές χώρες. Το καταθέτω για προβληματισμό  εδώ στο φιλικό μου bloghttps://about.linkedin.com/ ).
     
     Η εισαγωγή της ανάγκης διατήρησης μεταξύ φίλων, συναδέλφων και συγγενών που δεν ζουν στην ίδια κατοικία μιας «φυσικής απόστασης» 2 μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας covid-19 ως πρόσθετο προληπτικό μέτρο στον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου και στην αντιμετώπιση του εξελισσόμενου προβλήματος ορίστηκε διεθνώς ως «κοινωνική απόσταση» και στην Πατρίδα μας και ως «κοινωνική αποστασιοποίηση».

    Από καθαρά θεραπευτική άποψη, οι δύο χαρακτηρισμοί μπορεί να θεωρούνται  εναλλάξιμοι αλλά, κατά την ταπεινή μου άποψη, ο όρος «κοινωνική απόσταση» δηλώνει και υπονοεί πολύ περισσότερα πράγματα από τον όρο «φυσική απόσταση» και νομίζω ότι θα πρέπει να αντικατασταθεί ως «φυσική απόσταση».

     Το ανθρώπινο γένος, όπως και τα άλλα θηλαστικά, έχουμε μέσα μας την ανάγκη να αγγίξουμε, να αγκαλιαστούμε, να φιληθούμε (όχι μόνο με την ερωτική αλλά και τη φιλική έννοια) και αν συνεχίσουμε να τονίζουμε την «κοινωνική αποστασιοποίηση», ίσως ακούσια να διαβρώσουμε ένα σημαντικό πρότυπο συμπεριφοράς που μας κάνει Ανθρώπους!...