Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

ΔΩΡΕΑΝ νέο ηλεκτρονικό βιβλίο του Γιώργου και της Νατάσας Πιπεροπούλου

                                                                             Στα Blogs & Sites 13, 14 & 15 Ιανουαρίου, 2021

       

     Το ηλεκτρονικής μορφής βιβλίο καθώς «κατεβαίνει» ΔΩΡΕΑΝ από το διαδίκτυο θα φανεί χρήσιμο σε άτομα και οικογένειες καθώς εξαιτίας των ψυχοκοινωνικών επιβαρύνσεων των lockdown και περιορισμό κοινωνικών επαφών αντιμετωπίζουν προβλήματα με αυξανόμενη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, καπνίσματος χρήση ναρκωτικών και διεγερτικών ουσιών και εμπλοκή σε τυχερά παιχνίδια σε διαδικτυακό επίπεδο.

      ********************************************

     Με τίτλο «Addictions – An Eternal Human Condition», σε ελεύθερη μετάφραση στα ελληνικά: «Εθισμοί - Μια αιώνια ανθρώπινη κατάσταση», ο Άγγλο – Γερμανό - Δανέζικος Εκδοτικός Οίκος Bookboon.com έθεσε πρόσφατα σε παγκόσμια κυκλοφορία στην Αγγλική γλώσσα το ηλεκτρονικό βιβλίο που συνέγραψαν ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος και η κόρη του Δόκτωρ Αναστασία-Νατάσσα Πιπεροπούλου το οποίο «κατεβαίνει» ΔΩΡΕΑΝ από το διαδίκτυο.

     Tο συγκεκριμένο βιβλίο του Καθηγητή Γιώργου Πιπερόπουλου και της Dr Νατάσας Πιπεροπούλου (πατέρα και κόρης) αποτελεί μια εντυπωσιακά καινοτόμο σύγχρονη παρουσίαση των κυριότερων εθισμών και εξαρτήσεων που αφορούν τόσο σε ουσίες όσο και σε συμπεριφορές.

     Στην Πρώτη ενότητα του βιβλίου εξετάζονται σε βάθος τα ιστορικά δεδομένα και η ιστορική εξέλιξη διαταραχών που σχετίζονται με υπερβολική χρήση αλκοόλ (και τη συναφή κατάσταση του αλκοολισμού). 

     Στην Δεύτερη ενότητα οι συγγραφείς δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες μορφές εξαρτήσεων που δεν αφορούν  στον εθισμό σε ουσίες αλλά συνιστούν ‘συμπεριφορές εθισμού και εξάρτησης’ όπως είναι ο τζόγος και τα ‘τυχερά παιχνίδια’ και η παθολογική ενασχόληση με το διαδίκτυο, τα παιχνίδια κοινωνικής δικτύωσης και τις σύγχρονες μορφές παθολογικής ενασχόλησης με διαδικτυακές αγοραπωλησίες μετοχών και ομολόγων.

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Επιλεκτική αναφορά αριθμών & δυσπιστία πολιτών

                                                                                    

                                                                                    Στα Blogs & Sites 11, 12 & 13 Ιανουαρίου, 2021

     

     Ίσως σας κουράσω σήμερα με αριθμούς αλλά ελπίζω στο τέλος να με συγχωρήσετε…

     Στην Πατρίδα μας μειώνεται με εντυπωσιακό ρυθμό η πληθυσμιακή μας οντότητα καθώς κάθε χρόνο ο αριθμός των θανάτων ξεπερνά σημαντικά τον αριθμό των γεννήσεων όπως φαίνεται από τα επίσημα στοιχεία θανάτων και γεννήσεων της ΕΛΣΤΑΤ.

     Στο χρονικό διάστημα από το 2014 έως το 2019, έχουμε χάσει το αντίστοιχο πληθυσμιακό σύνολο μιας πόλης του μεγέθους της Πάτρας καθώς με 725,969 θανάτους και 541,869 γεννήσεις είχαμε μια απώλεια της τάξης των 184,100 συμπολιτών μας!

     Εάν αναρωτηθείτε γιατί ξεκινώ την αναφορά στο οξύ δημογραφικό μας πρόβλημα από το 2014 ενώ το δημογραφικό είναι παλιό πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκα το 1991

https://www.youtube.com/watch?v=DwlNfXDLgR4

     Θα απαντήσω άμεσα:

     Το πρωί της 10ης Μαρτίου 2020 ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας ότι ο 66χρονος προσκυνητής (με υποκείμενα νοσήματα) που επιστρέφοντας από τους Αγίους Τόπους βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό,  είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο Ρίου στις 2 Μαρτίου και αφού διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου τελικά υπέκυψε.

     Από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου είχαμε περιορισμούς και από τις 23 Μαρτίου καραντίνες και lockdowns. Στη συνέχεια είχαμε χαλάρωση, αφίξεις εκατομμυρίων τουριστών, και από τις 7 Νοεμβρίου οι καραντίνες και τα lockdown επανήλθαν μέχρι τις 18 Ιανουαρίου 2021.