Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023

«Ιδεώδες» σώμα και συμβολική «αυτοαναίρεση!…»

 

                                                                                           Στα Sites and Blogs 12, 13 & 14 Οκτωβρίου, 2023

    

     Ο θάνατος, αναμφίβολα, βρίσκεται στο τραγικότερο σημείο στο ευρύ φάσμα του ανθρώπινου δράματος και των ανθρώπινων συναισθημάτων. Ο θάνατος, όμως, από αυτοκτονία, πέρα από την τραγικότητά του εμπεριέχει και τα καταθλιπτικά στοιχεία που δημιουργούν οι υποκειμενικές ενοχές συγγενών και φίλων για την αδυναμία τους και να προβλέψουν και να αποτρέψουν το γεγονός!…     Επιπρόσθετα, στην ευρύτερη κοινή γνώμη γεννάται και το απλό φαινομενικά, αλλά φοβερά δύσκολο να απαντηθεί, μονολεκτικό ερώτημα του «γιατί».

     Στην Ελλάδα σήμερα ένας εντυπωσιακά και οδυνηρά μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας δεν αυτοκτονεί μόνο για τους κλασικούς λόγους της ερωτικής απογοήτευσης, αλλά κυρίαρχα λόγω της ανεπανόρθωτης οικονομικής καταστροφής που ξεκίνησε σε Εθνικό επίπεδο τον Μάιο του 2010 με την υποταγή μας, από τον τότε Πρωθυπουργό κ Γιώργο Παπανδρέου στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα Μνημόνια και για πολλούς που δεν ήταν μέσα στις 500,000 που μετανάστευσαν δυστυχώς συνεχίζεται.

     Δεν θα σταθώ στις δύο μεγάλες αυτές αιτιολογικές κατηγορίες του δράματος της πράξης της αυτοαναίρεσης, αλλά θα καλέσω την προσοχή σας στις περιπτώσεις που κάποια άτομα αυτοκτονούν επειδή αδυνατούν να προσαρμοσθούν στις απαιτήσεις των τηλεοπτικών εκπομπών life-style, δηλαδή της μόδας που μας προστάζει να είμαστε ΩΡΑΙΟΙ και ΩΡΑΙΕΣ, ΛΕΠΤΟΙ και ΛΕΠΤΕΣ!…

     Ο καθένας και η καθεμιά μας δημιουργούμε την υποκειμενική αίσθηση της επάρκειας ή της ανεπάρκειας καθώς από τα παιδικά χρόνια οδεύουμε προς την ενηλικίωση με τη βοήθεια της οικογένειας, του σχολείου, της Εκκλησίας, και μαζί της παρέας ή κλίκας και στην εποχή μας των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας. Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε τι είναι το «ιδεώδες σώμα» και ταυτόχρονα αξιολογούμε ΠΟΣΟ απέχουμε από αυτό ή πόσο το πλησιάζουμε.

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Και πάλι επίκαιρος ο Κικέρων!...

 

                                                                                                     Στα Sites & Blogs 9, 10 & 11 Οκτωβρίου, 2023

    

     Το σημερινό μου μετεκλογικό πιπεράτο έρχεται να επιβεβαιώσει τη άποψή που πρωτοανέφερα πολλά χρόνια  στην πρωινή εκπομπή του φίλου Γιώργου Παπαδάκη την επαύριο Εθνικών εκλογών λέγοντας ότι «Εμείς οι Έλληνες ΔΕΝ ψηφίζουμε αλλά σχεδόν κατα κανόνα ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΥΜΕ...».

     Παρακολούθησα χθες βράδυ τη ροή των αποτελεσμάτω και διαπίστωσα, για μια ακόμη φορά, ότι και στη γενέτειρά μου Κατερίνη και σε πολλούς άλλους Δήμους οι ψηφοφόροι ΔΕΝ ψήφισαν αλλά καταψηφώντας αυτούς που δεν τους ικανοποίησαν με τη συμπεριφορά τους τα τελευταία 4 χρόνια ανέδειξαν ως νικητές πρόσωπα που ουσιαστικά ΔΕΝ γνωρίζουν επαρκώς αφήνοντας στην εξέλιξη του χρόνου να δούμε τα αποτελέσματα των επιλογών μας...

     Το πιπεράτο μου περιέχει και την επιστολή που έγραψε ο μεγάλος Ρωμαίος φιλόσοφος και Δικηγόρος Κικέρων (Cicero) υπερασπιζόμενος τον φίλο του Γλαύκο περιγράφοντας εμάς τους Έλληνες. ΔΕΝ ήταν ανθέλληνας ο Κικέρων, ο άνδρας που διατύπωσε την σκέχη ότι «Εάν οι Θεοί μιλούν σίγουρα χρησιμοποιούν την Ελληνική γλώσσα...»

     Το δημοσιεύω σήμερα γνωρίζοντας ότι είναι πολύ, ναι πάρα πολύ αιχμηρό, για εμάς τους Έλληνες, αλλά ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ εκπληκτικά επίκαιρο μετά από 2,082 χρόνια!..

     Έγραψε ο Κικέρων το  έτος 59 π. Χ. σε κείμενο υπεράσπισης του κατηγορούμενου συμπατριώτη του Φλάκκου:

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023

Συνέντευξη του Καθηγητή Πιπερόπουλου στο Κανάλι-1 του Πειραιά

 

                                                                                                       Στα Sites & Blogs 7 & 8 Οκτωβρίου, 2023

     

     Προσκεκλημένος όπως κάθε εβδομάδα στην εκπομπή της γνωστής δημοσιογράφου κ Σοφίας Φίκα με τίτλο ‘άρωμα ημέρας’στον ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι-1 του Δήμου Πειραιά ο Καθηγητής Γιώργος Πιπερόπουλος χθες Παρασκευή 6 Οκτωβρίου σχολίασε με τον δικό του γλαφυρό και Αριστοφανικά αιχμηρό τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα του Χαμόγελου και τις αυριανές ελληνικές Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.

     Η Παγκσόσμια ημέρα του χαμόγελου γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Παρασκευή του Οκτωβρίου με πρωτοβουλία του αμερικανού γραφίστα Χάρβεϊ Μπολ (1921-2001), σχεδιαστή της χαμοσγελαστής φατσούλας (smiley). Τον εορτασμό συνεχίζει και προωθεί, μετά τον θάνατο του εμπνευστή του το ίδρυμα «Harvey World Smile Foundation», που δημιουργήθηκε για να τιμήσει την μνήμη του. Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Χαμόγελου είναι: «Κάνε μια πράξη καλοσύνης. Βοήθησε ένα πρόσωπο να χαμογελάσει». Τα άτομα ενθαρρύνονται να ανταλλάσσουν χαμόγελα για να δημιουργήσουν, έστω και για μια ημέρα, μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στον πλανήτη.

     Τη συνέντευξη του Καθηγητή Πιπερόπουλου μπορείτε να ακούσετε χρησιμοποιώντας τον παρακάτω συνδεσμο:

https://www.mixcloud.com/KanaliEna904/ο-γιώργος-πιπερόπουλος-στο-κανάλι-ένα-904-6102023/