Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2023

Λακωνικά αλλά Πιπεράτα!..

                                                                                           Στα Sites & Blogs 9 & 10 Φεβρουαρίου, 2023 

   

     Οι «μηχανισμοί άμυνας του Εγώ» λειτουργούν σε υποσυνείδητο επίπεδο, δηλαδή δεν γίνονται συνειδητά αντιληπτοί από το άτομο που τους χρησιμοποιεί και αποτελούν μέρος της ψυχοδυναμικής θεωρίας του Freud.

     Η «προβολή» (projection) είναι o αμυντικός μηχανισμός με τον οποίο ένα άτομο «βλέπει»  τα απαράδεκτα χαρακτηριστικά ή τις παρορμήσεις του σε κάποιον άλλον για να αποφύγει να αναγνωρίσει αυτά τα χαρακτηριστικά ή τις παρορμήσεις στον εαυτό του.

     Την επόμενη φορά που ένα συγκεκριμένο άτομο, συγγενής, φίλος, συνεργάτης θα σας «ξαφνιάσει» κατηγορώντας σας για ιδιότητες που διακρίνουν αυτό και όχι εσάς δανείστε του τον καθρέπτη σας.

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Καμπάνα αφύπνισης η «παιδική βία» στην Ελλάδα…

 

                                                                                                 Στα Sites & Blogs 6, 7 & 8 Φεβρουαρίου, 2023

     

     «Τάραξε» την απορροφημένη στην τηλετύφλωση των Συστημικών ΜΜΕ (Μέσων Μαζικού Εκμαυλισμού) ελληνική κοινή γνώμη το περασμένο Σάββατο 4 Φεβρουαρίου μιλώντας στο MEGA ο ειδικός αστυνομικός αναλυτής κ Σταύρος Μπαλάσκας αναφέροντας ότι τον τελευταίο χρόνο η ΕΛΑΣ αντιμετώπισε τουλάχιστον 4-5 χιλιάδες περιστατικά «παιδική βίας» στα οποία πρωταγωνιστούν και παιδιά ηλικίας μόλις 10 ετών!...     

https://www.megatv.com/2023/02/04/egklimatikotita-sok-apo-tin-ayksisi-ton-symmorion-anilikon/

     Τα πολύ συχνά κρούσματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, φόνοι, ληστείες, κλοπές, βιασμοί και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, καταχρήσεις με ναρκωτικά, εκβιασμοί, εκπόρνευση, και ιδιαίτερα κρούσματα «παιδική βίας» και αντιπαράθεσης «συμμοριών» με μαχαίρια αποτελούν πρωτόγνωρες πραγματικότητες για την ελληνική κοινωνία που απαιτούν συστηματική μελέτη.

     Θα προσπαθήσω με το σημερινό μου άρθρο να προσφέρω μια ψυχό-κοινωνική ερμηνεία της αντικοινωνικής συμπεριφοράς στην πάλαι ποτέ ειρηνική, ρομαντική, φιλική, ανθρώπινη «Ψωροκώσταινα», στην  Πατρίδα μας Ελλάδα όπου πριν μερικές δεκαετίες υπήρχε εμφανέστατα και αδιαμφισβήτητα ο απαιτούμενος σεβασμός της προσωπικής ελευθερίας και αξιοπρέπειας ανάμεσα σε συμπολίτες, με την εξαίρεση μιας ελάχιστης μειονότητας μεμονωμένων ατόμων και συγκεκριμένων «συμμοριών» με αντικοινωνική συμπεριφορά.