Βιβλία-2

______________________________________________

«Τα Πιπεράτα»


Το βιβλίο μεγέθους "τσέπης" αποτελείται από κείμενα του Καθηγητή και Προέδρου στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ Γιώργου Πιπερόπουλου, που έχουν δημοσιευτεί τα τελευταία χρόνια στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ και άλλες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, ραδιοφωνικές παρεμβάσεις με κείμενα που ο συγγραφέας έκανε στο Ράδιο-Θεσσαλονίκη και το ράδιο Α-103 της Θεσσαλονίκης, Alpha radio της Αθήνας και άλλα πρωτότυπα κείμενα. Η θεματολογία των κειμένων αφορά σε θέματα κοινωνιολογικού και ψυχολογικού προβληματισμού και προβλήματα καθημερινών ανθρωπίνων σχέσεων. Πρόκειται για ένα Βιβλίο γραμμένο σε απλή και κατανοητή γλώσσα, απαλλαγμένο από δυσνόητες στο ευρύτερο κοινό επιστημονικές  αναλύσεις με μια μορφή διηγηματική. Τα "πιπεράτα" κείμενα κρατούν τον αναγνώστη δέσμιο με την επικαιρότητά τους και την αμεσότητα των χαρακτήρων. Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ και άλλες εφημερίδες χαρακτήρισαν το βιβλίο "μπεστ-σέλλερ..."
________________________________________________________________________

Παραθέτω παρακάτω 3 βιβλία μου που δημοσιεύθηκαν στις ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 όταν δίδασκα στο BRYANT UNIVERSITY του Rhode island και μπορείτε να δείτε τις σχετικές αναφορές πιέζοντας τα παρακάτω links:
********************************************************************************
  
«Ένας ψυχολόγος στο γήπεδο»
    
Σχολιάστηκε στα ΜΜΕ ως «ξάφνιασμα» στο χώρο των σπορ και της άθλησης το βιβλίο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Γιώργου Πιπερόπουλου με τίτλο «Ένας Ψυχολόγος στο Γήπεδο» που κυκλοφόρησε σε Ελλάδα, Κύπρο και Ευρώπη από τις Εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα».
    Ο συγγραφέας, έχοντας θητεύσει και στο χώρο των σπορ ως ψυχολόγος των ΠΑΕ «Απόλλων-Καλαμαριάς» και «Ηρακλής» γνωστός από την πυκνή αρθρογραφία του στις αθλητικές σελίδες των εφημερίδων «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά» στην ιδιαίτερη πατρίδα του Θεσσαλονίκη, στην SPORTIME, την Αθλητική Ηχώ και άλλες πανελλήνιας κυκλοφορίας πολιτικές εφημερίδες και τις συμμετοχές του σε ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές προσφέρει μια ακόμη χρήσιμη δουλειά για κάθε αγνό φίλαθλο που επιμένει να αγαπά την ομάδα που τον εκφράζει.
    Με την επιμέλεια ενός επιστήμονα ειδικευμένου στην κοινωνιολογία και την ψυχολογία, αλλά και με το χιούμορ ενός ανθρώπου που έχει ζήσει από κοντά τα ευτράπελα του ελληνικού αθλητισμού, ο Γιώργος Πιπερόπουλος κατορθώνει να διεισδύσει δυναμικά στην κοινωνική ψυχολογία και τις προσωπικότητες των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν όχι μόνο επάνω στο "πράσινο παλκοσένικο" αλλά και στα άδυτα των αποδυτηρίων και φυσικά στα ανεκδιήγητα σκοτεινά παρασκήνια και τις συναφείς…»παράγκες».
     Τα άρθρα είναι δεμένα λειτουργικά σε πέντε ενότητες (Ψυχολογία και αθλητισμός, το κοινωνικό-ψυχολογικό πλαίσιο, παίκτες οι πρωταγωνιστές του πράσινου παλκοσένικου, ο πάγκος-η κερκίδα-η σφυρίχτρα και, τελικά, οι «άσχημες» πλευρές.).
    Το βιβλίο προσφέρει ανάγλυφη μια εντελώς διαφορετική άποψη της πραγματικότητας που συνθέτει τα δεδομένα του ελληνικού ποδοσφαίρου, του μπάσκετ καθώς και του κλασικού στίβου.
    Πρωτότυπες αναλύσεις, καυστικές προσεγγίσεις αλλά και σύγχρονος προβληματισμός στον ελληνικό αθλητισμό που ενώ παραπαίει μεγαλουργεί, συγκινεί, γοητεύει και ταυτόχρονα απογοητεύει τα αμέτρητα εκατομμύρια των πιστών οπαδών, φιλάθλων, θαυμαστών του…
__________________________________________________________________________

***********************************************************************************
Η πρώτη έκδοση του βιβλίου αυτού ήταν "αυτοέκδοση" και εξαντλήθηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Στη συνέχεια τα Ελληνικά Γράμματα ανέλαβαν την δημοσίευσή του και έκαναν τρεις εκδόσεις με μεγάλο αριθμό αντιτύπων. Η υποδοχή του εκλαϊκευμένου αυτού συγγράμματος από το αναγνωστικό κοινό έδειξε ότι υπήρχε ένα σημαντικό κενό στην ενημέρωσή του αναφορικά με προβλήματα και προβληματισμούς ψυχολογικής και κοινωνιολογικής φύσης.
Οι κριτικές ήταν πολύ θετικές και επιλεκτικά παραθέτω ένα δείγμα τους:
"Οι ραγδαίες ψυχοκοινωνικές μεταβολές που συντελέστηκαν στο ελληνικό κοινωνικό σύστημα κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες επέφεραν σημαντικές αλλαγές τόσο στην ψυχοσύνθεση του μέσου Έλληνα, της Ελληνίδας και των παιδιών μας όσο και στον τύπο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε και των προβλημάτων που μας ταλανίζουν. Στο βιβλίο αυτό ο συγγραφέας μέσα από την πλούσια εθνική και διεθνή του πείρα προσεγγίζει εκλαϊκεύοντας (χωρίς να παρουσιάζει απλουστευτικά) καταστάσεις και προβλήματα που απασχολούν τον καθένα μας. Η εργασία αυτή, διατυπωμένη με απλό και κατανοητό τρόπο, δεν αποτελεί πανάκεια ούτε και έναν οδηγό ψυχοπαθολογίας. Σίγουρα όμως θα βοηθήσει τον αναγνώστη να ξεδιπλώσει με ευαισθησία και αυτογνωσία προβλήματα και προβληματισμούς που ενδέχεται να τον ταλαιπωρούν, εφόσον δεν έχει κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις για τη γένεση, τις αιτίες και τις επιπτώσεις τους..."