Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2020

Μυστικά και Ψέματα, Παιδιά και Ηγέτες!..

                                                              
                                                                    Στα Blogs 31 Αυγούστου, 1 &2 Σεπτεμβρίου 2020
   
 Ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος από την πανδημία covid-19 καταγράφηκε στην Wuhan της Κίνας στις 9 Ιανουαρίου 2020 και έκτοτε η Κίνα του 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων αναφέρει λιγότερους από 5,000 θανάτους οι ΗΠΑ των 330 εκατομμυρίων κατέγραψαν 183,000 θύματα, η Βραζιλία των 213 εκατομμυρίων κατέγραψε 122,000 θύματα και συνολικά η ανθρωπότητα 850,000 θανάτους. https://coronavirus.jhu.edu/map.html
     
     Hδη, όμως, η Παγκόσμια Οικονομία υφίσταται ύφεση που ξεπερνά εκείνη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και θυμίζει περισσότερο την Παγκόσμια καταστροφική ύφεση της δεκαετίας του 1930. Διεθνώς «κουβεντιάζεται» ότι η πανδημία έχει τυλιχθεί με πολλά «μυστικά» και «ψέματα» και διαφαίνεται η σχετική ανικανότητα Ηγετών να πείσουν ότι λειτουργούν στη διαχείρισή της με σύστημα και στρατηγική και όχι με απλή «αντιγραφή» γενικών ρυθμίσεων που μέχρι στιγμής έχουν ως απόληξη την παγκόσμια δραματική αύξηση ανεργίας.
     
     Ακούγονται κάποιοι ψίθυροι ότι τα σχετικά «μυστικά» και «ψέματα» θα αρχίσουν να αποκαλύπτονται σταδιακά τον ερχόμενο Νοέμβριο μετά τις Αμερικανικές Προεδρικές εκλογές… 
     
     Η διαδικασία του «να κρατάμε μυστικά» ξεκινάει απ’ τα παιδικά μας χρόνια, όχι επειδή εμείς οι άνθρωποι γεννιόμαστε με την ανάγκη της κρυψίνοιας, αλλά εξαιτίας της προοδευτικής και σταδιακής αναγνώρισης του γεγονότος πως κάποιες πράξεις μας, εφόσον γνωστοποιηθούν σε τρίτους, μπορούν να επιφέρουν τιμωρία.

Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

«Μικρός» κίνδυνος θανάτου ή σοβαρής ασθένειας για παιδιά από τον Covid

                                                                             
                                                                          Στα Blogs 28, 29 & 30 Αυγούστους, 2020

    
Ουσιαστικά ξεκίνησε σήμερα και σίγουρα θα κάνει το γύρω του Κόσμου καθώς συνιστά μια εντυπωσιακά σημαντική είδηση η εκτενής μελέτη που δημοσιεύθηκε χτες 27 Αυγούστου 2020, στο έγκυρο ιατρικό περιοδικό The British Medical Journal και «παίζει» σήμερα και πιστεύω ότι θα συνεχίσει μέσα στο Σαββατοκύριακο σε όλα τα Βρετανικά και πολλά διεθνή ΜΜΕ.

     Η ερευνητική ομάδα διαπιστώνει ότι είναι «σχεδόν εξαφανισμένος» η «πολύ μικρός ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας και θανάτους» από την πανδημία του covid-19 σε παιδιά που δεν έχουν άλλα «υποκείμενα» αναπνευστικά, νευρολογικά, καρδιολογικά ή προβλήματα του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

     Σύμφωνα με τη μελέτη που είναι η πρώτη σε μέγεθος ερευνητική εργασία περιλαμβάνει τις περιπτώσεις 651 παιδιών και εφήβων κάτω των 19 ετών που εισήχθησαν σε 138 Νοσοκομεία μεταξύ της 17ης Ιανουαρίου και 3ης Ιουλίου 2020 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα 6 (έξι) παιδιά που έχασαν τη ζωή τους είχαν σοβαρά «υποκείμενα νοσήματα».

     Η μελέτη θα λειτουργήσει «κατευναστικά» για τους γονείς που δικαιολογημένα διακατέχονται από έντονους φόβους για την υγεία και τη ζωή των παιδιών τους καθώς αυτά θα επιστρέψουν σε λίγες μέρες στα Σχολεία.


    Για λόγους ακαδημαϊκής δεοντολογίας συνιστώ στους φίλους αναγνώστες του blog που ενδιαφέρονται να διαβάσουν ολόκληρη την εργασία (στην αγγλική γλώσσα) να ανατρέξουν στους παρακάτω συνδέσμους:

doi: https://doi.org/10.1136/bmj.m3249 (Published 27 August 2020)