Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022

Η πανδημία αύξησε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών

 

                                                                                                    Στα Blogs & Sites, 14, 15 & 16 Μαρτίου, 2022

     

     Όπως μαρτυρούν εμπειρικές διαπιστώσεις στην Ελλάδα και αρκετές κοινωνιολογικές έρευνες σε διεθνή κλίμακα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σημείωσε θεαματική άνοδο εξαιτίας της πανδημίας, των απαγορεύσεων και των λοκντάουν.

     Όπως όλοι γνωρίζουμε, όμως, τα προβλήματα που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ δεν είναι μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Παγκόσμια ιστορικά δεδομένα πιστοποιούν ότι από την στιγμή που κάποιος προϊστορικός μας πρόγονος ανακάλυψε το αλκοόλ και τις ευεργετικές του επιδράσεις στο κεντρικό μας νευρικό σύστημα ξεκίνησε και η ιστορία αυτής της ουσίας που προέρχεται από τη φύση και η επίδραση του στην ανθρώπινη συμπεριφορά σχετίζεται άμεσα με τις αναισθητικές και κατασταλτικές του ιδιότητες.

     Το τεράστιο ψυχό-κοινωνικό πρόβλημα του αλκοολισμού έχουμε καλύψει στο βιβλίο που συγγράψαμε με την κόρη μου Dr Νατάσα Πιπεροπούλου στην Αγγλική γλώσσα και μπορούν οι φίλες και φίλοι του Blog να αποκτήσoουν δωρεάν χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο: 

https://bookboon.com/en/addictions-ebook

    Το αλκοόλ οξειδώνεται μέσα στο αίμα και από την καύση του απολήγει ως διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Όταν όμως ο ρυθμός κατανάλωσης είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό καύσης τότε τα υποκειμενικά συναισθήματα, που είναι γνωστά σε όλους μας, ξεκινούν με  την ευχάριστη ζαλάδα και καταλήγουν σε αυτό που χαρακτηρίζουμε ως μέθη!..