Σάββατο 10 Αυγούστου 2024

Ανέστη, από αυτούς περιμέναμε να δούμε χαΐρι;

 

                                                                                                 Στα Sites & Nlogs 8, 9 &10 Αυγούστου, 2024

     

     Φίλε Ανέστη είπα τον Αύγουστο να αποφύγω τα Αριστοφανικά πολιτικό-οικονομικά πιπεράτα μου αλλά με όσα δημοσιεύθηκαν για τα οικονομικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που μας Κυβερνούν τα τελευταία 50 χρόνια από το καλοκαίρι του 1974, άλλαξα γνώμη και δημοσιεύω το σημερινό μου πιπεράτο διαβάζοντας στην εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ τα παρακάτω:

     «Μπορεί οι πολίτες να κινδυνεύουν με έξωση αν οφείλουν 800 ευρώ στα κοινόχρηστα, αλλά τα δύο κόμματα συνεχίζουν να φορτώνουν τον Κρατικό Προϋπολογισμό χωρίς προοπτική αποπληρωμής. Την προηγούμενη εβδομάδα μία γυναίκα στα Ανω Πατήσια κινδύνεψε με βίαιη έξωση από το σπίτι της, που πλειστηριάστηκε για ένα χρέος 800 ευρώ σε κοινόχρηστα!.. Όμως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που χρωστούν συνολικά το εξωπραγματικό ποσό των περίπου 840.000.000 ευρώ (435.567.175 ευρώ η Ν.Δ. και 405.138.625 ευρώ το ΠΑΣΟΚ), όχι μόνο δεν πρόκειται να έχουν καμία επίπτωση, αλλά θα συνεχίσουν να τα χρωστούν και του χρόνου, που θα ξεπεράσουν τα 900.000.000 ευρώ, και του παραχρόνου, που με μαθηματική ακρίβεια το χρέος τους θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ!..»

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2024

Αποτελεσματική διαχείριση της σύγκρουσης επιθυμιών!...

                                                                          

                                                                                                    Στα Sites & Blogs 6, 7 & 8 Αυγούστου, 2024

     

     Αφήνω για σήμερα στην άκρη τους γνωστούς μου Αριστοφανικούς ψυχό-κοινωνικό-πολιτικούς προβληματισμούς και αφιερώνω το πιπεράτο μου σε θέμα κοινωνικό-ψυχολογικού προβληματισμού που ελπίζω, φίλες και φίλοι αναγνώστες, να σας φανεί χρήσιμο.

     Είναι, πραγματικά, καθοριστικός ο ρόλος που τα συναισθήματά μας διαδραματίζουν στην διαμόρφωση και την εκδήλωση συμπεριφοράς που στοχεύει στην ικανοποίηση αναγκών μας.

     Η έλλειψη τροφής ή νερού δημιουργεί αντίστοιχα το συναίσθημα της πείνας και της δίψας, η έλλειψη αγάπης ή φίλων μας προξενεί το συναίσθημα της μοναξιάς ενώ απογοήτευση και χαρά συνοδεύουν, αντίστοιχα, αποτυχίες και επιτυχίες μας.

     Κάθε άτομο δέχεται εξωγενείς πιέσεις ως συνεπακόλουθα της διαβίωσής του μέσα σε οργανωμένα ψυχοκοινωνικά σύνολα, δηλαδή στο ίδιο με άλλα άτομα κοινωνικό σύστημα. Πολλές από τις «εξωγενείς» πιέσεις που ασκούνται στο άτομο από την παιδική του ηλικία μέσα από τις διαδικασίες της κοινωνικοποίησης μετουσιώνονται σε «ενδογενείς» πιέσεις, δηλαδή οι αρχικά εξωγενείς προς το άτομο αξίες και ψυχοκοινωνικά δεδομένα και πραγματικότητες ενσωματώνονται στην υποκειμενική του πραγματικότητα και καθορίζουν τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά του.

     Τελικά εσωτερικευμένες αξίες έχουν τη δύναμη να αναστείλουν για το άτομο, λειτουργώντας απαγορευτικά, ακόμη και την ικανοποίηση θεμελιακών βιολογικών του αναγκών καθορίζοντας και αυτές ακόμα τις έννοιες της ευτυχίας και της δυστυχίας!..