Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020

Το «ΟΧΙ» του 1940: Η ιστορική ΑΡΝΗΣΗ ως κατάφαση!..

                                                                                 

                                                                                             Στα Blogs 26, 27 & 28 Οκτωβρίου, 2020

  

     Προχθές Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου οι Θεσσαλονικείς γιορτάσαμε την απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους και την ημέρα του Πολιούχου μας Αγίου Δημητρίου.

     Χθες Τρίτη 27 Οκτωβρίου μαθητές, δάσκαλοι και καθηγητές στα Σχολεία όλης της Ελλάδας γιόρτασαν την 80η επέτειο του ΟΧΙ

     Σήμερα, Τετάρτη, 28η Οκτωβρίου 2020, οι Έλληνες γιορτάζουμε, φέτος ΧΩΡΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ, λόγω covid-19, το ιστορικό ΟΧΙ της 28ης Οκτωβρίου 1940 κόντρα στον Φασιστικό άξονα. 

     Εκείνο το ΟΧΙ, διαχρονικά, ήταν έμπρακτη απόδειξη ότι η άρνηση συνιστούσε κατάφαση για επιβεβαίωση εθνικού καθήκοντος και ότι οι Λαοί με σαφή προθυμία ανέκαθεν ακολουθούν τον ηγέτη που θα χαράξει με χρυσά γράμματα την σελίδα του μεγαλείου τους στο Βιβλίο της Ιστορίας!... 

     «Τι είναι ένας επαναστάτης;» αναρωτιέται σε μια μεστή νοημάτων παράγραφο ο
Albert Camus και συνεχίζει «εκείνος που λέει ΟΧΙ αλλά με την άρνησή του ΔΕΝ εννοεί αποποίηση. Γιατί είναι ταυτόχρονα το ίδιο άτομο που λέει ΝΑΙ στη συνέχιση του αγώνα του έχοντας ήδη κάνει συνειδητά την πρώτη κίνηση, αυτήν της άρνησης…». 

     Στους δικούς μου κύκλους, των επιστημόνων της συμπεριφοράς αλλά προφανώς και σε κύκλους όπου ασκείται η σύγχρονη πολιτική υπάρχουν οι συνάδελφοι που διατείνονται ότι ένα άτομο δεν μπορεί, δεν είναι σωστό να προσπαθήσει να είναι ταυτόχρονα και λογικό και συναισθηματικό.

     Αν όμως σταθούμε για λίγο επικεντρώνοντας σε υποκειμενικό ο καθένας και η καθεμιά μας επίπεδο αξιολόγησης αυτή τη θέση μπορούμε να διαπιστώσουμε καλόπιστα ότι εμείς οι άνθρωποι διαθέτουμε την ικανότητα να αισθανθούμε αυτό που σκεφτόμαστε και να επεξεργασθούμε γνωστικά αυτό που αισθανόμαστε.