Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Ένα δάκρυ και πολλή θλίψη αγανακτισμένου πολίτη και πελάτη

 

                                                                           Στα Sites & Blogs 31 Ιανουαρίου & 1η Φεβρουαρίου, 2024 

    

     Πιστεύω φίλες και φίλοι αναγνώστες ότι θα ξαφνιάσω σήμερα και εσάς και τον γνωστό και αγαπημένο αυτό ιστότοπο που με τόση ευγένεια με φιλοξενεί δυό φορές την εβδομάδα με το ασυνήθιστο για μένα τόσο λακωνικό αλλά έντονα πιπεράτο κείμενό μου.

     Ανατρίχιασα και δάκρυσα ως πατέρας και παππούς ακούγοντας την κατάθεση της κ. Μαρίας Καρυστιανού της χαροκαμένης μάνας και Προέδρου του Συλλόγου Οικογενειών που είχαν δικό τους άνθρωπο στους 57 νεκρούς των Τεμπών ενός δυστυχήματος, επιτρέψτε μου να πω, «που περίμενε την στιγμή που θα συνέβαινε» καθώς ήταν προδιαγραμμένο απο σωρεία παραλείψεων και λαθών «ηθικά υπεύθυνων-ανεύθυνων» αλλά «αρμόδιων» Υπουργών κυανοπράσινων και πολύχρωμων Κυβερνήσεων επί σειρά πολλών ετών...

     Βλέποντας τους βουλευτές-μέλη της σχετικής Επιτροπής της Βουλής αναρωτήθηκα, όπως ίσως και εσείς, ξεχάσανε ή δεν την έχουν ακούσει εκείνη την πατροπαράδοτη διαπίστωση του Λαού μας που λέει ότι «Κόρακας κοράκου μάτι...Δεν βγάζει!...»

     Συζητήσαμε με τον οικοδεσπότη μου κ Λάζαρο Λαζάρου το δράμα των δύο νεκρών, πατέρα και γιου, που χρειάστηκε να «μυρίσει δύσοσμα» η πολυκατοικία όπου ζούσαν για να συνειδητοποιήσουν οι «δήθεν συγκάτοικοι και συνάνθρωποί» τους ότι είχαν συναντήσει το αναπόφευκτο για όλους μας «μοιραίο» στην Ελλάδα της απέραντης ΜΟΝΑΞΙΑΣ...

     Και μετά ξέσπασα εκφράζοντας την αγανάκτησή μου με την καθυστέρηση του δρομολογίου IC 53 της Hellenic Train, την έλλειψη έγκυρης και υπεύθυνησς ενημέρωσης και την προφανή έλλειψη σεβασμού στον πελάτη εκ μέρους του παρόχου υπηρεσιών της σύμπραξης Ελληνικού Κράτους με την Ιταλική σιδηροδρομική εταιρεία.

     Ακούστε τη συνέντευξη εδώ:   https://www.youtube.com/watch?v=BMn2cHOix0M

 

Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2024

Μια σύντομη αναφορά στη γλώσσα του σώματος!…

 

                                                                                              Στα Sites & Blogs 29, 30 & 31 Ιανουαρίου, 2024

     

     Αναμφίβολα, άλλο πράγμα ο γραπτός λόγος (τα γραπτά μένουν και μπορείς να τα εξετάσεις ξανά και ξανά) και άλλο ο προφορικός, που δημιουργεί η γλώσσα του στόματος, η οποία, όπως λέει ο λαός μας, «κόκαλα δεν έχει αλλά… κόκαλα τσακίζει».

     Σήμερα, ως πανεπιστημιακός δάσκαλος και άνθρωπος της δημοσιότητας γνωστός από τις συμμετοχές μου στα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ και απο τα γραπτά μου σε έντυπα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο δεν θα σταθώ στη δύναμη και τις αδυναμίες του γραπτού και του προφορικού λόγου, αλλά καλώ την προσοχή σας στην σύντομη αναφορά μου στη ‘γλώσσα του σώματος’ δηλαδή στα μηνύματα που στέλνουμε στους άλλους με τις κινήσεις του προσώπου και του σώματός μας.

     Στην εποχή της εικόνας και της εικονικής πραγματικότητας που δημιουργεί η ψηφιακή επικοινωνία, με κυρίαρχο μέσο την τηλεόραση, μπορεί κανείς να μαγνητοσκοπήσει και να αναλύσει καρέ-καρέ κάθε κίνηση, κάθε μυϊκή σύσπαση του προσώπου, ανδρών και γυναικών που  εκτίθενται στον τηλεοπτικό φακό ή βρίσκονται με φυσική παρουσία απέναντί μας.

     Την μη-λεκτική επικοινωνία στους ανθρώπους, δηλαδή τη ‘γλώσσα του σώματος’ εικάζεται ότι την έφερε πρώτος στην επιφάνεια ο Δαρβίνος, αλλά στην εποχή μας την έκανε παγκοσμίως γνωστή το σχετικό βιβλίο του Julius Fast, που δημοσιεύθηκε σε πολλές γλώσσες πέραν της αγγλικής. Ο Fast διατείνεται ότι ο καθένας και η καθεμιά μας έχουμε συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο με τη γλώσσα του σώματος εκφράζουμε συναισθήματα, εκτιμήσεις και απόψεις για πρόσωπα ή καταστάσεις.