Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

Εσείς πού ζείτε; Στο «σήμερα», στο «χθες» ή στο «αύριο»;

 

                                                                                               Στα Blogs & Sites 30, 31 Μαίου & 1 Ιουνίου, 2022 

     

     Είναι πιθανό να σας ξαφνιάσω αλλά ειλικρινά και προκαταβολικά ελπίζω να δεχθείτε τη σημερινή μου πρόσκληση, ίσως πρόκληση όπως δηλώνει και ο τίτλος του άρθρου μου,  σε ένα διαφορετικού τύπου ψυχό-κοινωνιολογικό και φιλοσοφικό προβληματισμό. Αφήνοντας στην άκρη τους κάθε λογής ανασταλτικούς ενδοιασμούς και αψηφώντας τις πρόωρες υψηλές θερμοκρασίες ελάτε να διερευνήσουμε το συγκεκριμένο ερώτημα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

    Όπως θα διαπιστώσετε άμεσα το σημερινό μου κείμενο επικεντρώνεται στην εγκράτεια, στην ικανότητα που ο καθένας και η καθεμιά μας είχαμε και έχουμε να μπορούμε να αναβάλουμε την άμεση ικανοποίηση των αναγκών και των επιθυμιών μας μεταθέτοντάς την σε μελλοντικό χρόνο. Η συγκεκριμένη ικανότητα συνιστά μια ειδοποιό διαφορά ως στοιχείο της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας η οποία πρωτοεμφανίζεται στα νηπιακά χρόνια της ζωής του καθένα και της καθεμιάς μας και μας συνοδεύει σε όλη τη ζωή μας.

     Επιστρέφω στο ερώτημα του τίτλου μου και τολμώ να υποθέσω ότι στον στενό σας οικογενειακό κύκλο, και στον ευρύτερο κύκλο φίλων και συναδέλφων, έχετε ήδη συναντήσει κάποια άτομα που ζούνε στο «σήμερα», κάποια άλλα που προσανατολίζονται στο «αύριο» και κάποια που έχουν «κολλήσει στο χθες».

Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Τουρκική Οικονομία και Εξωτερική πολιτική: Σχέσεις αντιστρόφως ανάλογες

 

                                                                                                     Στα Blogs & Sites 27, 28 & 29 Μαίου, 2022

     

     Το σημερινό μου σχόλιο είναι, αντίθετα με τις συνήθεις απόψεις μου που φιλοξενεί το αγαπημένο Blog, απροσδόκητα λακωνικό αλλά «πιπεράτο» εναρμονισμένο στο αρχαϊκό «ουκ εν τω πολλώ το εύ...»

     Σήμερα 27 Μαίου του 2022 η υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας άγγιξε και πάλι πολύ  δραματικά επίπεδα καθώς η ισοτιμία Αμερικανικού Δολαρίου με την Τουρκική Λίρα προσδιορίσθηκε στο 16.24!!!  

https://www.exchangerates.org.uk/Dollars-to-Lira-currency-conversion-page.html

     Σας υπενθυμίζω ότι στις 28 Αυγούστου του 2014 ο κ. Recep Tayyip Erdoğan ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της γείτονάς μας Τουρκίας αφού είχε ήδη υπηρετήσει επί σειρά ετών ως Πρωθυπουργός της χώρας του και προγενέστερα Δήμαρχος της γενέτειράς του πόλης Κωνσταντινούπολης 

https://en.wikipedia.org/wiki/Recep_Tayyip_Erdo%C4%9Fan

   Εξετάζοντας την ισοτιμία του Αμερικανικού Δολαρίου με την Τουρκική Λίρα διαπιστώνει κανείς άμεσα και εύκολα ότι στη διάρκεια του 2014, χρονιά ανάληψης Προεδρικών καθηκόντων από τον κ Ερντογάν, η ισοτιμία Αμερικανικού δολαρίου-Τουρκικής Λίρας ήταν κατά μέσο όρο 2.18!!!  

https://www.exchangerates.org.uk/USD-TRY-spot-exchange-rates-history-2014.html 

     Συνδυάζοντας την υποτίμηση της Τουρκικής λίρας με την δραματική αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο του 2022 στο 70% η Τουρκία έχει ένα πολύ επικίνδυνα εκρηκτικό μίγμα δυσμενών οικονομικό-κοινωνικών δεδομένων.

https://www.aljazeera.com/news/2022/5/5/turkeys-inflation-rate-soars-to-almost-70-percent-in-april