Κυριακή 29 Μαΐου 2022

Τουρκική Οικονομία και Εξωτερική πολιτική: Σχέσεις αντιστρόφως ανάλογες

 

                                                                                                     Στα Blogs & Sites 27, 28 & 29 Μαίου, 2022

     

     Το σημερινό μου σχόλιο είναι, αντίθετα με τις συνήθεις απόψεις μου που φιλοξενεί το αγαπημένο Blog, απροσδόκητα λακωνικό αλλά «πιπεράτο» εναρμονισμένο στο αρχαϊκό «ουκ εν τω πολλώ το εύ...»

     Σήμερα 27 Μαίου του 2022 η υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας άγγιξε και πάλι πολύ  δραματικά επίπεδα καθώς η ισοτιμία Αμερικανικού Δολαρίου με την Τουρκική Λίρα προσδιορίσθηκε στο 16.24!!!  

https://www.exchangerates.org.uk/Dollars-to-Lira-currency-conversion-page.html

     Σας υπενθυμίζω ότι στις 28 Αυγούστου του 2014 ο κ. Recep Tayyip Erdoğan ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα Προέδρου της γείτονάς μας Τουρκίας αφού είχε ήδη υπηρετήσει επί σειρά ετών ως Πρωθυπουργός της χώρας του και προγενέστερα Δήμαρχος της γενέτειράς του πόλης Κωνσταντινούπολης 

https://en.wikipedia.org/wiki/Recep_Tayyip_Erdo%C4%9Fan

   Εξετάζοντας την ισοτιμία του Αμερικανικού Δολαρίου με την Τουρκική Λίρα διαπιστώνει κανείς άμεσα και εύκολα ότι στη διάρκεια του 2014, χρονιά ανάληψης Προεδρικών καθηκόντων από τον κ Ερντογάν, η ισοτιμία Αμερικανικού δολαρίου-Τουρκικής Λίρας ήταν κατά μέσο όρο 2.18!!!  

https://www.exchangerates.org.uk/USD-TRY-spot-exchange-rates-history-2014.html 

     Συνδυάζοντας την υποτίμηση της Τουρκικής λίρας με την δραματική αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο του 2022 στο 70% η Τουρκία έχει ένα πολύ επικίνδυνα εκρηκτικό μίγμα δυσμενών οικονομικό-κοινωνικών δεδομένων.

https://www.aljazeera.com/news/2022/5/5/turkeys-inflation-rate-soars-to-almost-70-percent-in-april

     Την πολυσχιδή διεθνή δραστηριότητα του Τούρκου Προέδρου στη διάρκεια της θητείας του από το 2014 μέχρι σήμερα την αναδεικνύουν, σε καθημερινή βάση, τα Διεθνή και φυσικά τα Τουρκικά και Ελληνικά ΜΜΕ.ό

     Ο ρόλος του Τούρκου Προέδρου και στην εξελισσόμενη φονική/καταστροφική πολεμική αντιπαράθεση Ρωσσίας-Ουκρανίας έχει αφήσει συχνά άφωνη τη Διεθνή Πολιτική και μαζί την Διπλωματική κοινότητα και τη ΝΑΤΟίκή κοινότητα.

     Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι εχθρικές-απειλητικές τοποθετήσεις της Κυβέρνησης του κ  Recep Tayyip Erdoğan απέναντι στην Ελλάδα (χώρα μέλους του ΝΑΤΟ στο οποίο ανήκει και η Τουρκία) έδειξαν δραματικά ανοδική πορεία με σημαντικά-ευδιάκριτα αυξανόμενο κρεσέντο. 

     Στη διάρκεια της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή τις αιτήσεις Σουηδίας και Φινλανδίας για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ ο Τούρκος Πρόεδρος έχει αφήσει πολλούς εν ενεργεία και πρώην πολιτικούς ηγέτες κατά κανόνα λαίστατους στη Δύση παντελώς...Άφωνους ενώ ταυτόχρονα αυξάνει η πολεμική ρητορική κατά της Πατρίδας μας και μαζί οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

     Είναι γνωστό στους διπλωματικούς, πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς κύκλους εμπειρογνωμώνων ότι συχνά η επιλογή ιδιαίτερα Αυταρχικών Καθεστώτων για διαχείριση σοβαρών εσωτερικών οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που απειλούν τη διατήρηση της Εξουσίας είναι η εξαγωγή τους με εκδηλώσεις επιθετικότητας σε γείτονες. 

     Ελπίζω ότι δεν θα εκληφθεί ως υπερβολική η θέση μου ότι καθώς από το 2014 μέχρι σήμερα οι Τουρκικές απειλές ενάντια στην Πατρίδα μας Ελλάδα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε σχέση με την Τουρκική Οικονομία συνιστούν Σχέσεις ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΩΣ Ανάλογες επιβάλλεται να αυξηθεί ΑΜΕΣΑ η εγρήγορσή μας στο μέγιστο δυνατό επίπεδο...  

---------------------------------------- 

 *Γιώργος Πιπερόπουλος, Δρ Κοινωνιολογίας - Ψυχολογίας, είναι Επίτιμος Καθηγητής  Μάνατζμεντ και Μάρκετινγκ στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Durham, συνταξιούχος καθηγητής Μάνατζμεντ, Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και πρώην Πρόεδρος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.