Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Πανελλήνιες 2023: Μια δοκιμασμένη πρακτική «συνταγή» επιτυχίας...

 

                                                                                                   Στα Sites & Blogs 31 Μαίου, 1 & 2 Ιουνίου, 2023


     

     Οι Πανελλήνιες εξετάσεις 2023 για εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο ξεκινούν αύριο Πέμπτη 1η Ιουνίου για μαθητές ΕΠΑΛ και μεθαύριο Παρασκευή 2 Ιουνίου για μαθητές ΓΕΛ..

     Ήταν και παραμένει αλήθεια ότι η εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο ή παραγωγική Σχολή των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας εξακολουθεί να θεωρείται ως απαραίτητο πλεονέκτημα για μια αυριανή επιτυχημένη ένταξη στην Οικονομία και στην κοινωνία. 

     Και έτσι, κάθε χρόνο, η περίοδος των εξετάσεων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση φορτίζει ψυχοκοινωνικά χιλιάδες αγόρια και κορίτσια και, μαζί, μυριάδες μαμάδων, μπαμπάδων και συγγενών που "ψήνονται" κυριολεκτικά στην προσπάθεια να βρουν το κλειδί που θα ανοίξει την "μαγική πόρτα" κάποιας τριτοβάθμιας Σχολής.

     Δυστυχώς, η οικονομία των αριθμών, δηλαδή η αντιστοιχία θέσεων και υποψηφίων συνεχίζει να  είναι τέτοια, που προδικάζει ότι ακόμα και φέτος με περίπου 90,000 υποψηφίους για σχεδόν 69,000 θέσεις σε Πανεπιστημιακά τμήματα κάποια παιδιά δεν θα επιτύχουν την εισαγωγή τους σε κάποιο Πανεπιστήμιο. 

     Μερικές φορές βλέπουμε να πετυχαίνουν παιδιά που ήταν βέβαια καλοί αλλά όχι εξαιρετικοί μαθητές στο Λύκειό τους, φροντιστηριακά προετοιμασμένα, που διέθεταν όμως  αρκετή αίσθηση χιούμορ και είχαν μια ψυχική και σωματική χαλάρωση, την στιγμή που βλέπουμε να αποτυγχάνουν μερικά παιδιά τα οποία ήταν πολύ καλά προετοιμασμένα, αλλά την τελευταία στιγμή  έχασαν τον ψυχικό έλεγχο και υπέστησαν τις καταλυτικές συνέπειες του άγχους.

     Αναμφισβήτητα, όταν μας τυλίξει το άγχος, η απόδοσή μας θα πέσει και μέσα στην απόγνωση του συναισθήματος του πανικού η μνήμη και η κριτική μας ικανότητα θα μειωθούν σημαντικά.

     Υπάρχει μια συνταγή επιτυχίας, ένας συνδυασμός ψυχολογικής στρατηγικής και τεχνικών, που θα μπορούσαμε να δώσουμε στα παιδιά μας, ώστε να τα βοηθήσουμε να επιτύχουν; 

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

«Ελπίζω να μείνει στα λόγια ο Erdogan», φίλε Ανέστη!

 

                                                                                                     Στα Sites & Blogs 29,30 & 31 Μαίου, 2023

     

     Μάθαμε τα νέα σχετικά νωρίς χθες βράδυ και καθώς το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο δεν τηλεφωνηθήκαμε αλλά συναντηθήκαμε με τον φίλο μου (διαδικτυακή πια βεντέτα) τον Ανέστη σε γνωστή καφετέρια (όνομα δεν λέμε για να μην κατηγορηθούμε για διαφήμιση) στον πεζόδρομο για να τα αξιολογήσουμε κάνοντας αναδρομή στις 10 Αυγούστου 2014 ημέρα που ο κ Erdogan εκλέχτηκε για πρώτη φορά από την πρώτη Κυριακή Πρόεδρος της Τουρκίας και η ισοτιμία δολαρίου λίρας ήταν τότε 1 προς 2,13

https://www.exchangerates.org.uk/USD-TRY-10_08_2014-exchange-rate-history.html

ενώ την ίδια ημέρα η ισοτιμία Ευρώ Λίρας ήταν 1 προς 2,86 κσι ο πληθωρισμός στο 8,85%.

https://www.exchangerates.org.uk/EUR-TRY-10_08_2014-exchange-rate-history.html

      Στις 24 Ιουνίου του 2018, νωρίτερα από το προγραμματισμένο 2019, η Τουρκία είχε Προεδρικές εκλογές τις οποίες κέρδισε ο κ Erdogan. Η ισοτιμία Αμερικανικού Δολαρίου με την Τουρκική Λίρα ήταν τότε 1 προς 4,08

https://www.exchangerates.org.uk/USD-TRY-24_04_2018-exchange-rate-history.html

ενώ την ίδια ημέρα η ισοτιμία Ευρώ Λίρας ήταν 1 προς 5,37

https://www.exchangerates.org.uk/EUR-TRY-24_06_2018-exchange-rate-history.html

    Το Σάββατο 27 Μαΐου, 2023 ένα ακριβώς 24ωρο πριν τις Προεδρικές εκλογές στην Τουρκία η υποτίμηση της Τουρκικής Λίρας άγγιξε τα πλέον δραματικά επίπεδα καθώς η ισοτιμία Αμερικανικού Δολαρίου με την Τουρκική Λίρα έφτασε στο 1 προς 19.97…