Σάββατο 13 Απριλίου 2024

«Τρίτη ηλικία»: είναι πραγματικά ή δήθεν «χρυσή;»

 

                                                                                                       Στα Sites & Blogs 11 & 12 Απριλίου, 2024

     

     Ο γενεσιουργός πυρήνας, ο σπόρος, του σημερινού άρθρου περιεχόταν στο άρθρο μου με τίτλο «Κάποτε ονειρευόμασταν τώρα βιώνουμε πεζότητα» που δημοσιεύθηκε εδώ στον γνωστό αγαπημένο ιστότοπο και είχε προκύψει από τη συζήτηση που έκανα εδώ στη γενέτειρά μου πόλη Κατερίνη αρχικά με τον συμμαθητή και φίλο μου Ανέστη και στη συνέχεια με την μεγάλη παρέα μου (είμαστε συνταξιούχοι άνω των 65 ετών και μάλιστα ένας πέρασε το κατώφλι των  90!... )

     Σήμερα θα προσπαθήσω να σκιαγραφήσω τα ψυχοκοινωνικά δεδομένα της «τρίτης ηλικίας» χρησιμοποιώντας για το θέμα μαζί με προσωπικές εμπειρίες και πηγές της πολύ πλούσιας σε αποθέματα εμπειρικών μελετών και θεωρητικών απόψεων βιβλιογραφία των επιστημών της συμπεριφοράς.

     Η έβδομη δεκαετία της ζωής, τα 60 χρόνια μας, ταυτίζεται ουσιαστικά και τυπικά με την απαρχή της καθοδικής πορείας του ατόμου καθώς εμφανίζεται μια πληθώρα προβλημάτων που καθιστούν την τρίτη, την συχνά αποκαλούμενη και «χρυσή» ηλικία, ως ίσως την πλέον δύσκολη περίοδο της ζωής μας.

     Κυρίαρχη θέση στους προβληματισμούς αυτής της ηλικίας κατέχουν τα γενικά και ειδικά προβλήματα υγείας που ο καθένας και η καθεμιά αντιμετωπίζουμε. Για μερικούς τα προβλήματα αυτά παρουσιάζουν ενοχλητική, φορές-φορές βασανιστική ένταση ενώ σε όλους επέρχεται βαθμιαία η γενική απώλεια δυνάμεων και εξασθένιση της αντίστασης του οργανισμού σε μολύνσεις και ιώσεις.

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Λέμε ψέματα, κρατάμε μυστικά...Γιατί;

 

                                                                                                           Στα Sites & Blogs 8 & 9 Απριλίου, 2024

    

     Τα ΜΜΕ, άνθρωποι των γραμμάτων, τεχνών και επιστημών, επιχειρηματίες, κυρίως βέβαια πολιτικοί και «πολιτικάντηδες», άνδρες και γυναίκες και πιτσιρικάδες, είπαμε κάποια ψέματα όχι μόνο την περασμένη Δευτέρα, Πρωταπριλιά, αλλά και πολλές από τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

    Και εάν προσθέσουμε στα λεκτικά ψέματα και το δημοφιλέστατο μεταξύ πολιτικών ανδρών και γυναικών σπορ της αποκαλούμενης κυβίστησης, τουτέστιν «κωλοτούμπας», τύπου «λέω-ξελέω» σπάμε διεθνή ρεκόρ…

     Ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε απείρου κάλλους ψέματα, τούμπες και κοκορομαχίες στη Βουλή των Ελλήνων εδώ και πολλές δεκαετίες με πιο πρόσφατο παράδειγμα την τριήμερη συζήτηση την περασμένη εβδομάδα με θέμα τα ΤΕΜΠΗ και την πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης που έληξε με 159 ΟΧΙ και 141 ΝΑΙ...

     Το αποτέλεσμα ΔΕΝ εξέπληξε κανέναν εχέφρονα πολίτη και υποθέτω καλοπροαίρετα ούτε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ (αλήθεια ήλπιζε ο κ Ανδρουλάκης και ολάκερη η Αντιπολίτευση ότι θα έπαιρναν 151 ΝΑΙ όταν η Κυβέρνηση διαθάτει 158 βουλευτές και τελικά κέρδισε και έναν ακόμη;)

     Ας δούμε τώρα και το θέμα των «μυστικών», που αφορά στην αδυναμία μας να κατανοήσουμε τι συζητούν τόσα χρόνια πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες οι  Κυβερνήσεις μας και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι σε πολυτελείς σουίτες ξενοδοχείων ή σε ιδιόκτητες πανάκρβες βίλες.