Τετάρτη 26 Αυγούστου 2020

Εργασία: «Αγγαρεία» ή πηγή άντλησης ικανοποίησης;

                                                         
                                                                             Στα Blogs 24, 25 & 26 Αυγούστου, 2020

     
Τα Ιουδαίο-Χριστιανικά δεδομένα είναι λίγο-πολύ γνωστά: εκδιώκοντας τους «αμαρτήσαντες» Αδάμ και Εύα από την ΕΔΕΜ ο Κύριος, σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη, τους είπε καθαρά και ξάστερα ότι:
     
«…με τον ιδρώτα τους εφεξής θα μπορούν να κερδίζουν το…ψωμί τους!».

     Η αποδοχή της Βιβλικής αυτής θεώρησης της ΕΡΓΑΣΙΑΣ της αποδίδει το νόημα του καταναγκασμού και της τιμωρίας. Σημειώστε την θέση του Αποστόλου Παύλου στην ‘Β προς Θεσσαλονικείς επιστολή’ του όπου σαφέστατα δηλώνει:

     «εις τις ου θέλει εργάζεσθαι, μηδέ εσθιέτω…».

     Μεγάλη η απόσταση από τις Βιβλικές θέσεις της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης μέχρι τη θέση του Καρλ Μαρξ ότι «Ο εργαζόμενος δε ζει μόνο με το ψωμί…»

     Είναι αλήθεια ότι το Προτεσταντικό δόγμα σκληρής εργασίας και αποταμίευσης μέρους του μισθού αποτέλεσε για τον Μαξ Βέμπερ το θεμέλιο του Καπιταλισμού και συνεχίζει να  χαρακτηρίζει την στάση μας απέναντι στη δουλειά και στον ελεύθερο χρόνο.

     Οι άνθρωποι, κατά κύριο λόγο οι κάτοικοι των Δυτικών κοινωνιών, δε βλέπουμε τη δουλειά σαν…αγγαρεία αλλά, για να λέμε αλήθειες οπόταν μας δίνεται η ευκαιρία…το ρίχνουμε και λίγο έξω υπογραμμίζοντας το μεγαλείο της απόλαυσης των διακοπών μας!

Κυριακή 23 Αυγούστου 2020

Η επιστροφή στο Σχολείο λιγότερο επικίνδυνη από τον ιό!

                                                                            Στα Blogs 23 Αυγούστου, 2020   



Θεώρησα χρήσιμο ως συνταξιούχος Καθηγητής Πανεπιστημίου, να μεταφέρω στην ελληνική ‘μπλογκόσφαιρα’ την Κυριακάτικη «βόμβα» του Βρετανού Καθηγητή  Chris Whitty που είναι ο επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Ηνωμένου Βασιλείου ο οποίος δήλωσε:

     «Τα παιδιά θα τραυματιστούν περισσότερο εάν δεν επιστρέψουν στο σχολείο τον επόμενο μήνα από ό, τι εάν πιάσουν κοροναϊό». 

     «Οι πιθανότητες των παιδιών να πεθάνουν από το Covid-19 είναι απίστευτα μικρές αλλά η απώλεια μαθημάτων θα βλάψει τα παιδιά μακροπρόθεσμα».

    Ο Βρετανός επιστήμονας πρόσθεσε επίσης ότι:

    «Υπάρχουν επίσης πολύ σαφή στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο και όλο τον κόσμο ότι τα παιδιά με πολύ χαμηλότερη συχνότητα πάσχουν από την ασθένεια και καταλήγουν να νοσηλευτούν εάν εμφανίσουν συμπτωματικό Covid».


     Ο καθηγητής Chris Whitty σημείωσε επίσης ότι οι πιθανότητες παιδιών να πεθάνουν από τον covid είναι απίστευτα χαμηλές, όχι όμως μηδενικές, και τα παιδιά που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό είχαν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα.


     Η συζήτηση που αφορά στο άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στο επίκεντρο του προβληματισμού όλων των Ευρωπαϊκών χωρών, όπως και της Ελλάδος, και όλης της Υφηλίου.

     Διεθνώς πολλοί προτρέπουν να κλείσουν τα μπαρ και να ανοίξουν τα σχολεία…