Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

«Πιπεράτο» του Καθηγητή Πιπερόπουλου για Συλλαλητήρια - Απεργίες!

                                                                                                                    Sites & Blogs 16 & 17 Μαρτίου, 2023

     

     Παραλύουν τα πάντα σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου στην Ελλάδα λόγω της απεργίας με αφορμή το πολύνεκρο, το πλέον θανατηφόρο αριθμητικά σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που κόστισε 57 ζωές, νέων κυρίως συνανθρώπων μας, και βύθισε σε πένθος τις οικογένειές τους και σε πόνο ολόκληρη την Ελλάδα. 

     Είχαν προηγηθεί πολυάριθμα συλλαλητήρια σε πολλές πόλεις και μαζί απεργίες και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις με αφορμή τα Τέμπη….

      Δεν ζούμε σε προγενέστερες εποχές της πάλαι ποτέ Ε.Σ.Σ.Δ. ούτε και στη σύγχρονη Κίνα αλλά σε Αστική Καπιταλιστική κοινωνίας όπου η απεργία είναι δικαίωμα των εργαζομένων (έστω και αν οι 9 στις δέκα, για να μην πω οι 99 στις εκατό κρίνονται, συνήθως «παράνομες και καταχρηστικές»).

       Ελπίζω να μην παρεξηγηθεί το σημερνό μου «πιπεράτο» ως προσωπική αντίθεση σε συλλαλητήρια και απεργίες αλλά είναι χρήσιμο να θυμηθούμε το «παν μέτρον άριστον».

        Οι 57 θάνατοι στα Τέμπη απεκάλυψαν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο μια απίστευτη σειρά ελλείψεων, παραλείψεων, αδιαφορίας, διαπλοκής με εργολάβους και πολιτικό σύστημα που επιμελώς κρατιόταν «κρυφό» επί μια 20ετία…

     Δεν έπεισε κανέναν η θέση του αρμόδιου Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ κ Σπίρτζη ότι η Κυβέρνησή του δεν έχει ευθύνη αλλά αυτήν την έχει αποκλειστικά η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο κ. Καραμανλής που πρωτοτύπησε με την παραίτησή του (η οποία, σύμφωνα με πολλούς, δεν συνιστά ούτε εξιλέωση ούτε άφεση πιθανών «αμαρτιών»).

    Η απίστευτου μεγέθους αγανάκτηση, ο θυμός  και η οργή που προκάλεσε η πολύνεκρη σύγκρουση ευελπιστώ ότι θα επισπεύσει και τις δικαστικές και κάθε άλλου είδους έρευνες.

     Απλά (και τίποτε δεν είναι περισσότερο πολύπλοκο από αυτά που λέμε «απλά») ας το προσέξουν οι διοργανωτές συλλαλητηρίων και απεργιών και ας μη το «παρακάνουν» και τελικά «εξανεμισθεί» στους δρόμους η Λαϊκή οργή που αιωρείται ως «Δαμόκλειος Σπάθη» για άτομα, ομάδες, οργανισμούς και μαζί για το Πολιτικό Σύστημα έως ότου απονεμηθεί Δικαιοσύνη...

Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Ένα, Δύο, Ένα, Δύο!...Ακούγομαι;

 

                                                                                                       Στα Sites & Blogs 14, 15 & 16 Μαρτίου, 2023

     

     Και το ακροατήριο να απαντά, με παλαμάκια και βαβούρα έτσι ώστε να γίνεται μεγάλη «πλάκα»:  

     Ναι!...Ναι!.. Ενώ ουσιαστικά τα μεγάφωνα ΔΕΝ δουλεύουν και η ερώτηση του ομιλητή ΔΕΝ ακούγεται, και

     Όχι!... Όχι!.. Ενώ τα μεγάφωνα δουλεύουν μια χαρά και η ερώτηση ακούγεται πεντακάθαρα!..

     Τη σκηνή τη θυμάστε εσείς οι παλαιοί, προχωρημένοι στην ηλικία όπως εγώ, αγαπητοί μου αναγνώστες αλλά την αναφέρω για να την μάθουν τα παιδιά και ιδιαίτερα τα εγγόνια μας που ζούνε στις νέες εποχές σαγηνευτικών ηλεκτρονικών μέσων «κοινωνικής δικτύωσης» (εγώ με μπόλικο καλοπροαίρετο αλλά και πικρό Αριστοφανικό χιούμορ τα αποκαλώ «μέσα κοινωνικής απομόνωσης») και «μαζικής επικοινωνίας» (τα οποία στο ίδιο πνεύμα αποκαλώ «μέσα μαζικής αλλοτρίωσης και οδυνηρής μοναξιάς»).

     Στην δική μας εποχή σε γιορτές και πανηγύρια, και πριν ανοίξουν και δεχθούν επισκέπτες σε κέντρα νυχτερινά αλλά και σε προαύλια σχολείων ενόψει επερχόμενων τοπικών και Εθνικών εορτών και σε ημέρες αποφοίτησης, ήταν καθιερωμένη και γνωστή η στιχομυθία ομιλητή και ακροατηρίου, κάθε φορά που γινόταν χρήση παλαιού τύπου «κλειστού κυκλώματος» μικρόφωνο-μεγάφωνο για καλύτερη επικοινωνία με μεγάλα ακροατήρια…

     Ελάτε να δούμε για λίγο, τον εντυπωσιακό κόσμο των σύγχρονων ΜΜΕ (τα οποία και πάλι με ισχυρή δόση Αριστοφανικού χιούμορ χαρακτηρίζω «Μέσα Μαζικού Εκμαυλισμού») κατά κύριο λόγο της τηλεόρασης και σε δευτερεύοντα ρόλο του ραδιοφώνου.

     Και ώ του θαύματος!