Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Αλκοόλ: θεαματική αύξηση κατανάλωσης εποχή της πανδημίας

                                                                 

                                                                                      Στα Blogs & Sites 30 & 31 Μαρτίου, 2021

     

     Τους τελευταίους μήνες με τα αλλεπάλληλα lockdown και τους περιορισμούς κοινωνικών επαφών όπως μαρτυρούν εμπειρικές διαπιστώσεις στην Πατρίδα και μερικές μέχρι στιγμή επίσημες κοινωνιολογικές έρευνες σε διεθνή κλίμακα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σημείωσε θεαματική άνοδο.

     Η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών από εφήβους μέχρι τα μέλη της τρίτης ηλικίας ήταν, είναι και, δυστυχώς, οι προβλέψεις επισημαίνουν ότι θα συνεχίσει να είναι μια οδυνηρή ψυχοκοινωνική πραγματικότητα.

     Η κατανάλωση αλκοόλ αυξήθηκε στην εποχή της πανδημίας και το γεγονός απαιτεί προσοχή αλλά το αλκοόλ δεν αποτελεί μια νέα πραγματικότητα. Παγκόσμια ιστορικά δεδομένα πιστοποιούν ότι από την στιγμή που κάποιος προϊστορικός μας πρόγονος ανακάλυψε το αλκοόλ και τις ευεργετικές του επιδράσεις στο κεντρικό μας νευρικό σύστημα ξεκίνησε και η ιστορία αυτής της ουσίας που προέρχεται από τη φύση και η επίδραση του στην ανθρώπινη συμπεριφορά σχετίζεται άμεσα με τις αναισθητικές και κατασταλτικές του ιδιότητες.

     Το τεράστιο ψυχό-κοινωνικό πρόβλημα του αλκοολισμού καλύψαμε στο βιβλίο που συγγράψαμε με την κόρη μου Dr Νατάσα Πιπεροπούλου το οποίο κυκλοφορεί διεθνώς στην Αγγλική γλώσσα και ήδη προβλήθηκε εδώ στο αγαπημένο σας blog. Το βιβλίο μπορείτε να το αποκτήσετε δωρεάν από τον σύνδεσμο:

https://bookboon.com/en/addictions-ebook

    Το αλκοόλ οξειδώνεται μέσα στο αίμα και από την καύση του απολήγει ως διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Όταν όμως ο ρυθμός κατανάλωσης είναι μεγαλύτερος από τον ρυθμό καύσης τότε τα υποκειμενικά συναισθήματα, που είναι γνωστά σε όλους μας, ξεκινούν με  την ευχάριστη ζαλάδα και καταλήγουν σε αυτό που χαρακτηρίζουμε ως μέθη!..

     Το πρόβλημα του αλκοολισμού στην Ελλάδα είναι διαπιστωμένο και τεράστιο αφού αφορά ίσως περισσότερους από 200,000 αλκοολικούς σε αντίθεση με το πρόβλημα των ναρκωτικών όπου τα εξαρτημένα άτομα υπολογίζονται πολύ λιγότερα από 50,000!

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Μια γρήγορη ματιά στην κούρσα των …Εμβολίων!

                                     

                                                                                   Στα Blogs & Sites 26, 27 & 28 Μαρτίου, 2021

    

     Καλό μεσημέρι και καλό Σαββατοκύριακο (ακόμη ένα χωρίς επίσημη ανακοίνωση για την μελλοντική ημέρα άρσης των απαγορευτικών μέτρων, άνοιγμα Σχολείων, Εκκλησιών, πολιτιστικών χώρων και της «αγοράς»).

     Χρόνια πολλά στους απανταχού της Γης Έλληνες και Φιλέλληνες που με ανείπωτη περηφάνεια γιορτάσαμε χτες τα 200 χρόνια από την 25η Μαρτίου 1821 (αλήθεια είδε κανείς από εσάς φίλες και φίλοι αναγνώστες κανέναν Γερμανό επίσημο ανάμεσα στους επισήμους ή δεν τους καλέσαμε; Ακούσαμε κάποια συγχαρητήρια από επίσημα Γερμανικά χείλη;).

     Είχαμε χτες και την τηλεδιάσκεψη των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σταμάτησε ένα βήμα πριν την εφαρμογή εμπάργκο στις εξαγωγές εμβολίων που παράγονται εντός των συνόρων της Ε.Ε. και σταμάτησε ένα βήμα πριν πει, αμάν πια αυτά τα οικονομικά συμφέροντα και τα γεωπολιτικά παιχνίδια, κακιά κουβέντα στην γείτονα Τουρκία!

     Ακούσαμε μετά την τηλεδιάσκεψη την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ Ursula Von der Leyen να αναφέρεται στην ανάγκη «διαφάνειας» (transparency) και «αμοιβαιότητας» (reciprocity) στην διάθεση των εμβολίων ενώ ήδη εξελίσσεται η κούρσα εμβολιασμού των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο όπως και άλλα μέρη της Γης…

     Βλέποντας αυτόν τον ιδιόμορφο «Υγειονομικό Εθνικισμό» σκέφτομαι, όπως θέλω να πιστεύω και εσείς: «Τι κρίμα για την Ανθρωπιά αλλά και τι ευλογία καθώς έτσι αποκαλύπτεται η ανεπάρκεια κάποιων που παίρνουν αποφάσεις για Εμάς χωρίς Εμάς και δεν φοβούνται ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν και ότι θα τιμωρηθούν για τις αποφάσεις τους που επηρεάζουν εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπων τους».