Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Ο Παρθενώνας του Nashville, Tennessee!..

Δημοσιεύθηκε στα blogs 9/ Ιανουαρίου/ 2011 αλλά θεώρησα σκόπιμο να το φέρω σήμερα ξανά στην επικαιρότητα καθώς αρχίζει να είναι ορατός ο κίνδυνος ο δικός μας Παρθενώνας να εκχωρηθεί στους…δανειστές μας!

   
Το Nashville πολλοί Έλληνες το γνωρίζουμε, ως κέντρο της country and western μουσικής αλλά και εξαιτίας της κ. Oprah TV persona της σύγχρονης Αμερικανικής τηλεόρασης…Πόσοι από εμάς, όμως, γνωρίζουμε ότι εκεί βρίσκεται χτισμένο από το 1897 ένα απόλυτα ακριβές αντίγραφο του…Παρθενώνα της Αθηναϊκής Ακρόπολης;

   Ομολογώ ότι ούτε και εγώ το γνώριζα αλλά μου το ανακοίνωσε παλιός συμφοιτητής που ΔΕΝ μπόρεσε να δει την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα πέρυσι εξαιτίας των γνωστών απεργιών και επισκέφθηκε με τα παιδιά του το ΠΙΣΤΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ του Νashville!...
    Ο Δήμος του Nashville Tennessee ξεκίνησε την κατασκευή του «πάρκου της εκατονταετίας» το 1896 αλλά το έργο ολοκληρώθηκε και οι πρώτοι σχεδόν 1,8 εκατομμύρια επισκέπτες το είδαν στο πρώτο εξάμηνο του 1897..
   Ο Παρθενώνας αποτελεί το επίκεντρο του «Πάρκου της Εκατονταετίας» και το άγαλμα της Αθηνάς ύψους 12.8 μέτρων (42 ft) είναι ακριβή αντίγραφα των δικών μας πρωτότυπων όπως είναι και οι υπόλοιπες μαρμάρινες κατασκευές που κοσμούν το ΝΑΟ και κομμάτια τους ¨φιλοξενούνται» στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου. Κατασκευάστηκαν το 1897, επειδή θεωρήθηκαν ως επιτομή της Αθηναϊκής και Παγκόσμιας Αρχιτεκτονικής (438 π. Χ.)της Πολιτείας του Tennessee και τον έχουν επισκεφθεί δεκάδες εκατομμυρίων τουριστών.
Ο Παρθενώνας είναι ανοικτός για το κοινό από Τρίτη έως Σάββατο 9:00 - 4:30 και τον Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο και τις Κυριακές από τις 12:30 - 4:30 μμ. Ο Παρθενώνας είναι κλειστός κάθε Δευτέρα και η τιμή του εισιτηρίου είναι για τους ενήλικες $6.00, για τα παιδιά και τα άτομα της Τρίτης ηλικίας $4.00 (ενώ η είσοδος είναι ελεύθερη για παιδιά κάτω των 4 ετών).
    Αυτά ΔΕΝ τα γράφω για να σας προτρέψω να ταξιδεύσετε στο Tennessee (ούτε για να θίξω τις συχνές απεργίες Αρχαιολόγων) αλλά για να δημοσιοποιήσω την «πίκρα» του συμφοιτητή και να αναδείξω πόσο μετρούσε στις ΗΠΑ η Ελλάδα μας (αξίζει να ψάξει κανείς πόσες αμερικανικές πόλεις έχουν ονόματα όπως Αθήνα, Σπάρτη, Ιθάκη κοκ!..)