Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ο κ Μπαράκ Ομπάμα παραμένει στον Λευκό Οίκο…


Δημοσιεύθηκε στα blogs 7 & 8 / Νοεμβρίου / 2012

     Έχοντας υπερβεί, μέχρι στιγμής, κατά 33 εκλέκτορες τον αριθμό των 270 που απαιτούνται για να κερδίσει τις εκλογές ένας υποψήφιος πρόεδρος στις ΗΠΑ οι Αμερικανοί ψηφοφόροι απεφάσισαν την παραμονή του κ Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα 4 χρόνια.
     Σύμφωνα με το Αμερικανικό Σύνταγμα στο τέλος της επόμενης, δεύτερης 4ετίας κλείνει ο κύκλος ηγεσίας για κάθε Πρόεδρο των ΗΠΑ που ΔΕΝ μπορεί να εκλεγεί για περισσότερες από δύο 4-ετίες.
     Συναινετικές ήταν οι ομιλίες τόσο του κ Ομπάμα που υποσχέθηκε να συνεχίσει το ταξίδι που ξεκίνησε πριν 4 χρόνια, όσο και του κ Ρόμνεη που ευχήθηκε στον κ Ομπάμα και την οικογένειά του υγεία και επιτυχία για το καλό όλης της χώρας.
     Το «God Bless America»  (ο Θεός να ευλογεί την Αμερική) ακούστηκε στις τοποθετήσεις τόσο της Νίκης του για τον κ Μπαράκ Ομπάμα όσο και της αποδοχής της ήττας του για τον κ Μιτ Ρόμνεη.

     Να σημειώσω εδώ ότι για τον κ Ομπάμα φάνηκε ότι συνέχισαν να ισχύουν οι λόγοι που του είχαν δώσει το θριαμβευτικό τότε προβάδισμα απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του κ ΜακΚαίην το 2008…
     Είναι αλήθεια ότι όπως έδειχναν οι εθνικού επιπέδου δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή ο κ Μιτ Ρόμνεη έδειχνε να έχει πολύ μεγαλύτερη αποδοχή των θέσεών του και δύναμη στο εκλεκτορικό Σώμα από τον προηγούμενο υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κ ΜακΚαίην.  
     Κλείνοντας υπενθυμίζω στους φίλους του blog ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μόνο 3 Πρόεδροι ΔΕΝ κατάφεραν να περάσουν τον συμβολικό Αμερικανικό Ρουβίκωνα της δεύτερης 4-ετούς θητείας.
     Συγκεκριμένα ο Ρεπουμπλικάνος κ Φορντ, 38ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, απεχώρησε από τον Λευκό Οίκο μετά την πρώτη 4-ετή θητεία του καθώς στις εκλογές του 1976 ηττήθηκε από τον Δημοκρατικό κ Κάρτερ.
     Την ίδια τύχη είχε 4 χρόνια αργότερα ο Δημοκρατικός 39ος Πρόεδρος των ΗΠΑ κ Κάρτερ ο οποίος υποχρεώθηκε να παραδώσει τα κλειδιά του Λευκού Οίκου μετά από μία μόνο 4-ετή θητεία στον αντίπαλό του Ρεπουμπλικάνο κ Ρέιγκαν.
     Μία μόνο θητεία ολοκλήρωσε ως 41ος Πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ρεπουμπλικάνος κ Μπους (πατήρ) πριν παραχωρήσει τον Λευκό Οίκο στον άνθρωπο που τον διαδέχθηκε και ολοκλήρωσε δύο τετραετίες τον Δημοκρατικό κ Κλίντον.
     Ενδιαφέρουσες είναι οι αιτιολογίες που δίνουν οι «επίσημες βιογραφίες» για τους τρεις προέδρους της μίας θητείας.
      Για τον κ Φορντ γράφτηκε ότι βρέθηκε αντιμέτωπος με σχεδόν ανυπέρβλητες προκλήσεις όπως ο έλεγχος και η ανακοπή του πληθωρισμού, η αναστήλωση μιας οικονομίας που βρισκόταν σε σοβαρή ύφεση, η επίλυση του προβλήματος της χρόνιας έλλειψης ενέργειας και η προσπάθεια διασφάλισης της παγκόσμιας ειρήνης. Αδυνατώντας να διαχειρισθεί με επιτυχία και να ξεπεράσεις αυτές τις προκλήσεις ο κ Φορντ έχασε την Προεδρία.
   Για τον διάδοχο του Ρεπουμπλικάνου κ Φορντ, τον Δημοκρατικό κ Κάρτερ, πέρα από οξύ πρόβλημα του πληθωρισμού και τα οποιαδήποτε άλλα προβλήματα στο εσωτερικό των ΗΠΑ το κρίσιμο πρόβλημα που του κόστισε την εκλογή για μια δεύτερη 4-ετία στάθηκε ο λανθασμένος χειρισμός της πτώσης του Σάχη του Ιράν και της ανόδου του Αγιατολαχ στην Εξουσία. Ειδικό βάρος για την ήττα του κ Κάρτερ δόθηκε από τους βιογράφους του στην κατάληψη και ομηρία προσωπικού της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη τον Φεβρουάριο του 1979.
   Στην βιογραφία του κ Μπους (πατρός) αναφέρεται ότι παρά την πρωτοφανή δημοτικότητα από τους στρατιωτικούς και διπλωματικούς του  θριάμβους δεν άντεξε τη δυσαρέσκεια των αμερικανών ψηφοφόρων για την παραπαίουσα οικονομία, την αύξηση της βίας στα κέντρα των πόλεων, και τη διαιώνιση υψηλών δαπανών του εθνικού ελλείμματος.
   Στη διάρκεια των επόμενων 4 ετών της δεύτερης προεδρικής του θητείας ο κ Ομπάμα θα συνεχίσει το έργο του το οποίο ευχόμαστε να είναι θετικό για τους Αμερικανούς, για την Υφήλιο και για την γενέτειρά μας Ελλάδα!…