Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Καταγράφηκε στην Ιστορία ως «Σιδηρά Κυρία…»


Δημοσιεύθηκε στα blogs 9 & 10 / Απριλίου / 2013

     Δεν «μου πέφτει λόγος». όπως το θέλει ο Λαός μας, αλλά δεν θα χάσω την ευκαιρία να τοποθετηθώ αυτή την ώρα μια εβδομάδα πριν την επίσημη κηδεία της πρώην Βρετανίδας επί 11 συναπτά χρόνια Πρωθυπουργού της Βαρόνης Margaret Thatcher, το γένος Roberts (1925-2013).
    Κάποιοι την κατηγόρησαν για τις «Φιλελεύθερες» Οικονομικές της απόψεις και για την ολομέτωπη σύγκρουσή της με τα περίφημα Βρετανικά Συνδικάτα τα οποία, όπως σθεναρά υποστήριζε η Βρετανίδα Πρωθυπουργός, με τις συνεχείς απεργίες ουσιαστικά «ροκάνιζαν» τα θεμέλια της Οικονομίας.
     Η αλήθεια είναι ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε μέσα στα 11 χρόνια Πρωθυπουργίας αφορούσαν σε μεγάλης έκτασης «ιδιωτικοποιήσεις» δημοσίων επιχειρήσεων, αντιπαρατάχθηκε δυναμικά και αφαίρεσε την συσσωρευμένη τεράστια δύναμη των Συνδικάτων, ενίσχυσε την Οικονομική ανάπτυξη και στην χρονική περίοδο 1979-1990 η Βρετανική Οικονομία είδε το ΑΕΠ να αυξάνει κατά 23%. Οι Κρατικές πιστώσεις στους τομείς Υγείας και Πρόνοιας αυξήθηκαν σε ποσοστά που ξεπέρασαν το 32%.
     Ήταν, ίσως κάπως παράδοξο ότι η Πρωθυπουργός που έζησε την κρίση και τη σύντομη και αιματηρή σύγκρουση με την Κυβέρνηση της Αργεντινής για τα νησιά Φώκλαντ μείωσε τις Δαπάνες Εθνικής Άμυνας κατά περίπου 4%!
     Ο Θάνατος της βρετανίδας Πρωθυπουργού, σε προχωρημένη βέβαια ηλικία, φέρνει άμεσα στη θύμησή μας τι ακριβώς έγινε την ίδια δεκαετία στην Πατρίδα μας…
     Τότε είχε ανοίξει ο «πακτωλός Ευρωπαϊκών κονδυλίων» και έπεφταν σαν «βροχή» στην Ελλάδα μας τεράστια ποσά ως Αγροτικές Επιδοτήσεις και Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα και στη συνέχεια ως Πακέτα-Ντελόρ…
    Την ίδια εποχή τα Ελληνικά Συνδικάτα κατέβαζαν τους διακόπτες της ΔΕΗ, πατούσαν τα φρένα στα τραίνα του ΟΣΕ, διέκοπταν τις συνομιλίες μας στις γραμμές του ΟΤΕ, κατέβαζαν τα ρολά σε Τράπεζες, Δημόσιες Υπηρεσίες στον αποκαλούμενο στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα παροχής Υπηρεσιών.
    Την ίδια εποχή έκλεισαν οι περισσότερες ιστορικές μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και άρχισε «η ψευδαίσθηση του είμαστε ΟΛΟΙ πλούσιοι…»
    Ελπίζω ότι δεν θα παρεξηγηθεί η θέση μου καθώς δεν αποτελεί προσβολή στη μνήμη του δικού μας Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, που σπούδασε Οικονομικά και εργάσθηκε ως καθηγητής Οικονομικών σε αντίθεση με την Μάργκαρετ Θάτσερ που σπούδασε στο τμήμα Χημείας της Οξφόρδης και στη συνέχεια για μερικά χρόνια εργάσθηκε ως χημικός.
    Σύντομα μετά την αποφοίτησή της γνώρισε τον τότε διαζευγμένο και πολυεκατομμυριούχο Dennis Thatcher με τον οποίο παντρεύτηκε το 1951. Ο σύζυγος και οι γονείς της στήριξαν τις προσπάθειές της στην πολιτική, αφού την είχαν ήδη στηρίξει οικονομικά για να συνεχίσει τις Νομικές της σπουδές κάνοντας και εξειδίκευση σε φορολογικά θέματα.