Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Δεν ευνοήθηκε η Ελλάδα στη χτεσινή Συνάντηση!…


Δημοσιεύθηκε στα blogs 13 / Νοεμβρίου / 2012

        Καταθέτω στο blog σε ελεύθερη μετάφραση αυτά που γράφουν σε σχετικά άρθρα οι Financial Times, το CNBC, και άλλα διεθνή πρακτορεία αναφορικά με τη χθεσινοβραδινή (Δευτέρα 12 Νοεμβρίου) συνάντηση των
Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
        Ήδη γνωρίζουμε ότι  χθες βράδυ αναβλήθηκε η συζήτηση και οι αποφάσεις για την καταβολή του ποσού των € 31.3 δις για μια ακόμη εβδομάδα, καθώς υπήρξαν και σαφείς και έντονες αντιπαραθέσεις και διάσταση εκτιμήσεων μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ΕΕ ως πιστωτές στο πόσο γρήγορα η Αθήνα πρέπει να μειώσει τα επίπεδα του χρέους της σε συνάρτηση με το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της..
      Η σύγκρουση ανάμεσα στην επικεφαλής του ΔΝΤ κ Christine Lagarde, και του κ Jean-Claude Juncker, προέδρου  της ευρώ-ομάδας των Υπουργών Οικονομικών, επικεντρώθηκε στην ικανότητα της Ελλάδας να μειώσει τα επίπεδα του χρέους της σε 120 τοις εκατό του ΑΕΠ (ης οικονομικής της παραγωγής) μέχρι το 2020, εφόσον αυτό είχε τεθεί στις συμφωνίες ως στόχος για να θεωρηθεί βιώσιμο το επίπεδο του ελληνικού χρέους.
      Μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης είναι απαραίτητη για την απελευθέρωση της δόσης διάσωσης αφού και οι δύο πιστωτές υποχρεούνται στην καταβολή της οικονομικής βοήθειας ταυτόχρονα.
      Ο κ. Juncker δήλωσε ότι ο στόχος για την Ελλάδα θα πρέπει να μετακινηθεί στο 2022, ενώ η κ. Λαγκάρντ επέμενε ότι το ΔΝΤ εμμένει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα δηλαδή «120 τοις εκατό από το 2020,"
       Οι αξιωματούχοι θα συναντηθούν και πάλι 20, Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία, ο κ. Γιούνκερ είπε.
       Παρά την καθυστέρηση καταβολής της επίμαχης δόσης των 31,5 δις ευρώ οι αξιωματούχοι επέμειναν ότι η Ελλάδα δεν θα «αποτύχει» την Πέμπτη, που η Αθήνα πρέπει να προβεί σε πληρωμή του χρέους των περίπου 5 δισ. €, χωρίς το όφελος της διεθνούς βοήθειας.
       Η δυνατότητα της Ελλάδας να διαθέσει τα χρήματα αυτά από μόνη της έχει τεθεί σε αμφιβολία από την στιγμή που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να αυξήσει το ποσό των εντόκων γραμματίων που θα δέχεται ως εγγύηση από τις ελληνικές τράπεζες που θα αναζητήσουν δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο της ΕΚΤ.
      Χωρίς την ικανότητα να χρησιμοποιούν έντοκα γραμμάτια ως ενέχυρο, οι ελληνικές τράπεζες έχουν λίγα οικονομικά κίνητρα για την αγορά τους.
      Βέβαια ο κ  Όλι Ρεν, κορυφαίος οικονομικός αξιωματούχος της ΕΕ, δήλωσε ότι ακόμη και αν η ΕΚΤ δεν αυξήσει το ανώτατο όριο των εντόκων γραμματίων που θα δεχόταν, οι ελληνικές τράπεζες είχαν βελτιωμένη ταμειακή θέση τους για να αποφευχθεί αυτό που κάποιοι, όπως είπε ο  κ. Ρεν χαρακτηρίζουν ως  «ελληνικό δημοσιονομικό γκρεμό".
      Η σύγκρουση της κ Lagarde με τον κ Juncker στη χτεσινή συνάντηση ήταν μια δημόσια εκδήλωση μιας αντιπαράθεσης που σιγοβράζει πίσω από κλειστές πόρτες εδώ και αρκετούς μήνες.
     Το ΔΝΤ επιμένει ότι το αναθεωρημένο σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει μια αξιόπιστη πρόταση μείωσης του χρέους, η οποία μπορεί να αναγκάσει τις χώρες της ευρωζώνης να αποδεχθούν απώλειες επί των δανείων διάσωσης.
       Ωστόσο, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμούν ότι το ΔΝΤ είναι υπερβολικά απαισιόδοξο, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει ταχύτερους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και θα πρέπει να της δοθεί μεγαλύτερη ευχέρεια για να επιτύχει τους στόχους του χρέους.
      Το ΔΝΤ πιστεύει ότι ελληνικό χρέος θα ανέλθει σε σχεδόν 150 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος μέχρι το 2020, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ότι θα είναι λίγο πάνω από 140 τοις εκατό.
      Εάν ο στόχος μετατεθεί στο 2022, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα έχουν έναν ευκολότερο χρόνο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου, δεδομένου ότι πιθανότατα αυτό που θα απαιτηθεί θα αφορά μόνο τη μείωση των επιτοκίων για τα δάνεια διάσωσης.
      Εμμένοντας στο 2020 που ζητά το ΔΝΤ μπορεί να απαιτήσει πιθανό «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κάτι που η Γερμανία και άλλες πιστώτριες χώρες έχουν αρνηθεί να κάνουν.
     "Αρχίσαμε να συζητάμε ορισμένες διαδρομές επίλυσης του προβλήματος»  δήλωσε ο κ. Juncker και έσπευσε στη συνέχεια να προσθέσει διευκρινιστικά ότι "η προσωπική μου αίσθηση είναι πως μια (επίσημη υποτίμηση ομολόγων) δεν είναι αυτή που αποτελεί την προτιμητέα λύση…"