Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020

Covid-19: Και σε αυτό το παγκόσμιο δράμα πάλι κάποιοι…Κερδίζουν!

                                                                      

                                                                                              Στα Blogs 21, 22 & 23 Οκτωβρίου, 2020

    

     Καθώς διανύουμε το φθινόπωρο οδεύοντας στον χειμώνα το Βόρειο ημισφαίριο του Πλανήτη μας διαπιστώνει καθημερινή έξαρση στον αριθμό κρουσμάτων και ήδη σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζονται περισσότερα δεσμευτικά μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του covid-19.

     Μέχρι στιγμής οι θάνατοι που συνδέονται με τον covid-19 είναι περίπου 1,126,000, αλλά αυτό που προβληματίζει πολλούς από άκρο σε άκρο της γης είναι η αποφυγή διευκρίνησης για τον αριθμό θανάτων αποκλειστικά και μόνο από τον κορονοϊό και όχι από τον covid-19 σε συνδυασμό με 1 ή 2 ή και τρία υποκείμενα νοσήματα ατόμων που βρίσκονται, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, στην τρίτη ηλικία.

     Από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι σήμερα ο θάνατος 1,126,000 συνανθρώπων μας σε όλη τη γη φαντάζει εντυπωσιακός αλλά, όπως καλόπιστα επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, αυτός ο αριθμός ΔΕΝ δικαιολογεί την τρομολαγνεία που ασκήθηκε από ΜΜΕ διεθνώς και υπάρχει η εκτίμηση ότι ΔΕΝ δικαιολογεί και τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που μέχρι στιγμή έχουν υποστεί όλες οι Εθνικές Οικονομίες και η Παγκόσμια Οικονομία.

     Κάθε ζωή που χάνεται είναι μια αναντικατάστατη απώλεια για αυτόν που την χάνει (ο καθένας και η καθεμία μας έχουμε μόνο ΜΙΑ ζωή) και είναι βαθύς ο πόνος συγγενών και φίλων για κάθε πρόσωπο που πεθαίνει από επιπλοκές covid-19.

     Αλλά τους τελευταίους μήνες λόγω υπερφόρτωσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων σε όλες σχεδόν τις χώρες  του Πλανήτη ακυρώθηκαν αμέτρητες προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις, ακυρώθηκαν αμέτρητες υποχρεωτικές διαγνωστικές εξετάσεις, ακυρώθηκαν αμέτρητες υποχρεωτικές θεραπείες μείζονος σημασίας για καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, ατόμων με νεφρική ανεπάρκεια κλπ.

     Στο ίδιο χρονικό διάστημα χάθηκαν εκατομμύρια θέσεων εργασίας και φούντωσε η ανεργία η οποία θα χρειασθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να καλυφθεί. Με lockdown και άλλα περιοριστικά μέτρα αυξήθηκαν οι κοινωνικές παθογένειες όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι καταχρήσεις αλκοόλ και ουσιών, ο παθολογικός τζόγος και το κάπνισμα, οι ψυχικές διαταραχές και επιβαρύνσεις όπως η κατάθλιψη και έδειξαν αυξητικές τάσεις οι αυτοκτονίες.

     Όπως δήλωσε ο Εκτελεστικός Γενικός Διευθυντής του ‘Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων’ του ΟΗΕ μετά την ανακοίνωση της απονομής του φετινού Βραβείου Νόμπελ στον συγκεκριμένο Οργανισμό ο αριθμός των ατόμων που βρίσκονται στο στάδιο της πείνας διπλασιάσθηκε και από τα 135 εκατομμύρια έφτασε πλέον τα 270 εκατομμύρια και με δεδομένες τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στην Παγκόσμια και τις Εθνικές Οικονομίες ο αριθμός αυτό θα εκτοξευθεί σε πρωτόγνωρα επίπεδα…

     Η πανδημία του covid-19 συσσώρευσε δραματικά πρωτόγνωρο αριθμό «χαμένων» έχει, όμως, η συγκεκριμένη πανδημία του 2020 και μια ελάχιστα προβεβλημένη και συζητημένη στα Διεθνή, όχι αποκλειστικά και μόνο στα ελληνικά ΜΜΕ, διάσταση, ένα… «Κερασάκι»…

     Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ερευνητικών Οργανισμών που τώρα βλέπουν τη δημοσιότητα στη διάρκεια των τελευταίων μηνών που συσσώρευσε και συνεχίζει να συσσωρεύει τόσα δεινά στην Ανθρωπότητα και να δημιουργεί ορδές ανέργων και πεινασμένων κάποιοι συνάνθρωποί, μια «χούφτα δισεκατομμυριούχων» έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι!...

     Την ανακοίνωση της Ελβετικής UBS φιλοξένησαν η Guardian και το CNN την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020. Σύμφωνα με αυτήν στη διάρκεια της πανδημίας και ενώ αμέτρητα εκατομμύρια συνανθρώπων μας σε όλο τον Πλανήτη έχαναν τις δουλειές τους, ή πάλευαν να τα βγάλουν πέρα με διάφορα Κυβερνητικά σχήματα αρωγής ή βρισκόντουσαν αντιμέτωποι με την πείνα, οι 2,189 δισεκατομμυριούχοι της Γης αύξησαν τον αμύθητο πλούτο τους κατά 27,5% αγγίζοντας το αστρονομικό ποσό των 10,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. 

(https://edition.cnn.com/2020/10/07/business/billionaires-ubs-report/index.html)

(https://www.theguardian.com/business/2020/oct/07/covid-19-crisis-boosts-the-fortunes-of-worlds-billionaires)

     Το 1999 δεν υπήρχε ούτε ένας Κινέζος δισεκατομμυριούχος αλλά 257 νέοι προστέθηκαν στους υπάρχοντες το 2019. Το 2020 οι Κινέζοι δισεκατομμυριούχοι έφτασαν τους 878, ξεπερνώντας τους 788 Αμερικανούς και η περιουσία τους αυξήθηκε στον χρόνο της πανδημίας κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ήδη κατέχουν περιουσίες περίπου 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, όσο δηλαδή είναι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Γερμανικής Οικονομίας, αλλά υπάρχουν αντιρρήσεις εκ μέρους των Αμερικανών οι οποίοι διατείνονται ότι οι Κινέζοι δεν μετρούν σωστά τον αριθμό τους.

    Πιστεύω και ελπίζω να συμφωνείτε και εσείς, ότι τέτοιες αντιπαραθέσεις δεν έχουν κανένα νόημα για όλους εμάς τους κοινούς θνητούς που βιώνουμε πρωτόγνωρα δραματικές  καταστάσεις με στέρηση ελευθεριών, με απαγόρευση έκφρασης ανθρώπινων συναισθημάτων με πρωτόγνωρα επίπεδα ανεργίας και ανέχειας και συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας. 

(https://www.cnbc.com/2020/10/20/chinas-billionaires-see-biggest-gains-ever-fueled-by-ipos.html)

(https://qz.com/1919974/china-created-a-record-number-of-billionaires-despite-covid-19/)

   Την ερώτηση πώς συνυπάρχουν στην Κίνα δισεκατομμυριούχοι και Κομμουνιστικό καθεστώς προσωπικά δεν είμαι σε θέση να την απαντήσω.

     Πάντως το 2014 οι δύο γιοι του εκλιπόντος Κινέζου δισεκατομμυριούχου Τ. H. Chan ΔΩΡΗΣΑΝ στο παγκοσμίου φήμης Πανεπιστήμιο Harvard της Μασαχουσέτης το μεγαλύτερο στην ιστορία του Ιδρύματος ποσό των 350 εκατομμυρίων δολαρίων και έτσι από τον Ιανουάριο του 2015 η περίφημη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ (από την οποία αποφοίτησε ο Gerald Chan) μετονομάσθηκε σε Harvard T.H. Chan School of Public Health.

(https://time.com/3306465/donor-harvard-largest-gift-inspiration/)

(https://www.hsph.harvard.edu/harvard-chan-naming-gift/)

(https://www.hsph.harvard.edu/magazine/magazine_article/the-story-of-t-h-chan/)

     Προφανώς, και σε αυτό το παγκόσμιο δράμα, κάποιοι…κερδίζουν!..